Israël breidt grondoperaties Gaza uit, Netanyahu wijst staakt-het-vuren af

In de strijd tegen de terroristische organisatie Hamas zegt het Israëlische leger verder in de Gazastrook te zijn doorgedrongen dan voorheen. Een legerwoordvoerder zei dat de operatie was uitgebreid en dat er extra infanterie-, tank- en artillerie-eenheden waren ingezet. 

Israëlische troepen bevinden zich nu naar verluidt aan beide zijden van Gaza-stad. Gisteravond maakten zij melding van de bevrijding van een vrouwelijke soldaat die door Hamas was gegijzeld. Legerwoordvoerder Conricus zei dat Israëlische troepen zich in verschillende delen van de noordelijke Gazastrook bevonden. Daar zouden ook tanks en bulldozers worden ingezet. Het leger zei ook dat het opnieuw 300 Hamas-doelen had aangevallen, waaronder antitank- en raketlocaties, maar ook tunnels en andere militaire faciliteiten. Volgens de informatie zijn hierbij talloze Hamas-terroristen gedood. Ook zou Nasim Abu Ajina die leiding gaf aan het brute bloedbad op 7 oktober zijn gedood.

De Palestijnse Rode Halve Maan zei dat er ook aanvallen waren geweest in de buurt van een van zijn ziekenhuizen in het noorden van Gaza. Duizenden burgers zochten daar bescherming. Israël beschuldigt Hamas ervan ziekenhuizen en scholen als schuilplaatsen te gebruiken. Hamas wijst dit af. De informatie uit het oorlogsgebied kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Er werden ook nieuwe gevechten gemeld op de bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn daar vijf Palestijnen omgekomen bij botsingen met Israëlische strijdkrachten.

De Israëlische premier Netanyahu verwierp oproepen om in te stemmen met een staakt-het-vuren. Dat zou betekenen dat je moet capituleren voor de barbarij van Hamas, zei hij tegen journalisten. Bovendien weigert Israël nog steeds om brandstof te leveren aan de afgesloten Gazastrook. Volgens hulporganisaties hebben onder meer de klinieken dringend brandstof nodig om hun  elektriciteitsgeneratoren te kunnen laten draaien. Er zijn wel voedsel en medicijnen vanuit Egypte overgebracht naar Gaza.