Tweede Fase oorlog Israël tegen Hamas ingegaan, situatie in Gaza dramatisch

Terwijl Israël zijn strijd tegen de terroristen van Hamas opvoert, vecht de bevolking van Gaza om te kunnen overleven. De VN spreekt van een ineenstorting van de burgerlijke orde. De telecommunicatie werkt tenminste weer.

Volgens de Verenigde Naties hebben duizenden mensen hulpopslagplaatsen in de Gazastrook geplunderd. De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, UNRWA, zei dat ze voedsel en andere essentiële benodigdheden hadden meegenomen. De opslagfaciliteiten van de autoriteit werden leeggeroofd. Directeur Thomas White noemde de inbraak “een zorgwekkend teken dat de burgerlijke orde in elkaar stort” in de oorlog tussen Israël en Hamas. 

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de grondoperatie van het leger in de Gazastrook zaterdag omschreven als de tweede fase van de oorlog. Het doel is om “de militaire leiding en top van Hamas te vernietigen en de gijzelaars weer naar huis terug te halen”, citeerde de krant Times of Israel hem. Tijdens de start van de tweede fase heeft Israël in de Gazastrook verschillende terroristische cellen geïdentificeerd en uitgeschakeld. De terreurcellen probeerden nog raketten en granaten af te vuren, aldus het leger. Ook op de soldaten werd geschoten. De noodregering nam unaniem het besluit om de grondoperaties uit te breiden. “We staan echter nog maar aan het begin”, benadrukte Netanyahu. De oorlog zal ‘moeilijk en lang’ zijn. "Na de oorlog zullen we allemaal antwoorden moeten geven op moeilijke vragen, ook ik." 

Communicatie weer mogelijk
Volgens Palestijnse media werkten de internet- en telefoonverbindingen in de Gazastrook zondagochtend vroeg geleidelijk weer. Persbureau Reuters kon deze informatie echter niet onafhankelijk bevestigen. Musk boodt zaterdag aan om zijn Starlink beschikbaar te stellen voor Gaza, hier reageerde Israël verontwaardigd op. Minister van Communicatie Shlomo Karhi zei dat Israël alle beschikbare middelen zal gebruiken om dit tegen te gaan.

Iran: 'Israël heeft de rode lijn overschreden'
Volgens de Iraanse president heeft Israël dit weekend in Gaza de rode lijn overschreden. “De misdaden van de zionistische entiteit, zowel op humanitair als militair vlak, hebben de rode lijnen overschreden die iedereen tot actie zouden kunnen dwingen”, zei premier Ebrahim Raisi in een interview met de Arabische omroep Al-Jazeera.

In de afgelopen weken na de grote Hamas-aanval had het politieke en militaire leiderschap van Iran zijn traditionele aartsvijanden, de VS en Israël, bedreigd. Religieus leider Ayatollah Ali Khamenei prees de Hamas-aanval, maar wees directe betrokkenheid af. 

Duizenden burgers in het Shifa-ziekenhuisgebied in Gaza
Volgens de media verblijven er nog steeds duizenden burgers in het gebied rond het Shifa-ziekenhuis in Gaza, dat volgens Israël ook dienst doet als commandocentrum van Hamas. De mensen bleven in het gebied van de grootste kliniek van de Gazastrook, die ze kennelijk als een toevluchtsoord beschouwen, zo lieten televisiebeelden zien, onder meer van Al Jazeera en CNN. Daarop was onder meer te zien hoe mensen rond het ziekenhuis onder dekzeilen kampeerden.

Hamas zet de raketaanvallen op Israël voort
De terroristische organisatie Hamas heeft opnieuw Israëlische steden met raketten aangevallen. De Qassam Brigades, de gewapende vleugel van Hamas, hebben via hun Telegram-kanaal de verantwoordelijkheid opgeëist voor aanvallen op het gebied van Tel Aviv. Er waren raketalarmen in verschillende steden rond de kustmetropool, maar ook in steden in het grensgebied met de Gazastrook.

De Israëlische televisie meldde dat tot twee miljoen mensen getroffen waren door het alarm en de oproepen om ter plaatse te schuilen. Sinds de terroristische aanval op Israëlische burgers op 7 oktober hebben Hamas-terroristen duizenden raketten op Israël afgevuurd.