Dodelijke schietpartij Maine USA, 18 doden, 13 gewonden

In Lewiston, een stadje in de staat Maine in Amerika heeft woensdagavond (lokale tijd) een grote schietpartij plaatsgevonden. Er zijn tientallen doden en vele gewonden.

Update 20.30 uur:  Achttien mensen zijn gedood, en 13 mensen gewond geraakt bij een massale schietpartij op twee locaties in Lewiston, Maine, zei gouverneur Janet Mills. De vermoedelijke schutter is nog steeds op de vlucht terwijl in de hele regio lokale, staats- en federale wetshandhavers naar hem op zoek zijn.

Autoriteiten hebben de verdachte geïdentificeerd als de 40-jarige Robert Card, tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd voor meerdere beschuldigingen van moord in verband met de schietpartijen. Card - die als gewapend en gevaarlijk wordt beschouwd - is een gecertificeerd vuurwapeninstructeur en lid van de US Army Reserves, vertelden wetshandhavers in Maine aan CNN.

Hier is een tijdlijn van hoe de schietpartij en de klopjacht tot nu toe zijn verlopen.

De autoriteiten ontvingen de eerste melding van een schietpartij om 18.56 uur, toen het communicatiecentrum van Auburn een telefoontje kreeg dat een man aan het schieten was in een bowlingbaan in Lewiston. Minuten later, om 19.08 uur, kregen de autoriteiten meerdere 911 oproepen over een actieve schutter in Schemengees Bar & Grille, aldus kolonel Ross.

"Een groot aantal wetshandhavingsdiensten uit de omgeving hielp de politie van Lewiston bij het identificeren van deze persoon en wat er aan de hand was," vertelde Ross aan verslaggevers.

Van de 18 doden werden er zeven - een vrouw en zes mannen - gevonden op de bowlingbaan, zei Ross. Acht anderen - allemaal mannen, van wie er één buiten werd gevonden - werden gedood bij Schemengees. Drie andere overleden slachtoffers werden naar plaatselijke ziekenhuizen gebracht.

De mensen in de regio is verzocht om binnen te blijven totdat de schutter is gearresteerd. Scholen en winkels zijn gesloten.

Volgens de laatste berichten zou Card zijn boot worden vermist, de US coast guard is naar de boot op zoek in de Kennebec river.

Eerdere berichtgeving: De schutter begon in een bowlingcentrum om zich heen te schieten. De 40 jarige verdachte reed weg in een witte Subaru, deze auto is later terug gevonden in het centrum van Lewiston. Inwoners zijn opgeroepen binnen te blijven gezien de man gewapend en gevaarlijk is.

Ook is er geschoten bij een restaurant en een distributiecentrum van een grote winkelketen. De eigenaresse van de bar hield de klanten weg bij de ramen, vertelde ze in shock. 

Dit is de dodelijkste schietpartij sinds mei 2022 toen een man 21 mensen neerschoot in een school. Wat het motief is geweest van de laatste schietpartij is niet bekend. De politie van Lewiston is op zoek naar de verdachte en hoopt deze zo snel mogelijk in te sluiten.