Door Hamas gegijzelde: 'ben door de hel gegaan, daarna goed behandeld'

De Israëlische regering heeft Egypte bedankt na de vrijlating van nog eens twee Hamas-gijzelaars. Het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu zei dat ze de regering in Caïro, maar ook het Rode Kruis, dankbaar waren voor hun belangrijke rol bij het vrijleten van de twee gijzelaars en daarmee het redden van hun levens. 

Update 18.50 uur: Yocheved Lifschitz (85) beschrijft haar ontvoering bij de terroristische aanslag op 7 oktober als een traumatiserende ervaring. "Ik ben door een hel gegaan", zegt ze. De terroristen raasden in hun kibboets Nir Oz, vermoordden en ontvoerden mensen en maakten geen onderscheid tussen ouderen en jongeren.

Lifschitz zegt dat twee mannen haar op een motorfiets hebben ontvoerd. Eén van hen sloeg haar meerdere malen op de ribben tijdens de reis naar de Gazastrook. Ze namen haar horloge en sieraden mee. Ze moest de rest van de weg naar het Hamas-tunnelsysteem lopen, “een paar kilometer.”

De echtgenoot van Lifschitz werd ook ontvoerd. De familie weet niet hoe het met hem gaat. Het enige wat we weten is dat hij gewond is geraakt, zegt dochter Sharone.

Lifschitz zegt dat er goed voor haar werd gezorgd tijdens de gevangenschap in de Gazastrook: "Ze behandelden ons goed." Elke twee of drie dagen kwam een arts bij hen langs. Een gewonde man kreeg antibiotica en medicijnen. Ze deelden het eten met leden van Hamas. Brood, kaas en komkommers, dat was het eten voor de hele dag. Hamas-leden hebben grote inspanningen geleverd om de plaats schoon te houden.

De vrouw zegt dat ze door de tunnels onder de Gazastrook heeft gelopen. Hamas heeft deze tunnels gecreëerd. Dit tunnelsysteem is “als een spinnenweb”. Toen ze aankwamen, zaten er 25 gevangenen in een grote zaal. 

Eerdere berichtgeving: De twee gijzelaars zijn maandagavond vrijgelaten. Het gaat om twee vrouwen van 79 en 85 jaar oud, die door het Rode Kruis aan het Israëlische leger zijn overgedragen. Hun toestand zou stabiel zijn. Ze werden naar een kliniek gebracht waar familieleden op hen wachtten, zo werd gezegd. Volgens Hamas werd de vrijlating ook bemiddeld door Qatar.

De twee vrouwen werden ontvoerd tijdens de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober. Volgens berichten in de media zijn hun beider echtgenoten nog steeds in handen van de islamisten. Er was 's avonds geen bevestiging vanuit Israël over geruchten over de mogelijke vrijlating van zo'n vijftig gijzelaars.

Afgelopen vrijdag werden twee Hamas-gijzelaars met het Amerikaanse staatsburgerschap vrijgelaten. Volgens Israëlische informatie hebben de terroristen in totaal ongeveer 220 mensen naar de Gazastrook ontvoerd.