Biden: 'Egypte gaat vrijdag grensovergang Gaza openen voor humanitaire hulp'

Naar zijn bezoek aan Tel Aviv, prees de Amerikaanse president Joe Biden de Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi voor zijn medewerking om de grensovergang Rafah te openen zodat 20 vrachtwagens met humanitaire hulp Gaza binnen kunnen.

Biden vertelde verslaggevers dat hij bot was geweest tegen de Israëli's om de noodzaak voor hulp aan de Palestijnen duidelijk te maken. Israël vreest dat de hulpgoederen als dekmantel kunnen dienen om wapens binnen te brengen of in handen kunnen vallen van Hamas, dat de enclave regeert.

Na persoonlijke gesprekken in Israël en intensieve telefonische diplomatie met Egypte kan een konvooi van 20 vrachtwagens vanaf vrijdag om de nu afgesloten grensovergang Rafah vanuit Egypte over te steken naar Gaza.

Het zou de eerste internationale hulp zijn die Gaza binnenkomt sinds 7 oktober, toen de Palestijnse militante groep Hamas een terreurgolf over Israël liet gaan. Waarop Israël een reeks raketaanvallen op Gaza afvuurde en de bevolking heeft opgedragen te vluchten naar het zuiden vanwege een mogelijk grondoffensief door het Israëlische leger.

"Als Hamas de hulpgoederen in beslag neemt of niet doorlaat naar Gaza, dan houdt het op, want we gaan geen humanitaire hulp ten behoeve van Hamas sturen. Dat is de afspraak die ik heb gemaakt," zei Biden.