Poolse oppositie lijkt PiS te hebben verslagen, definitieve uitslag op dinsdag

Er zou een regeringswisseling kunnen plaatsvinden na de parlementsverkiezingen in Polen. Volgens opiniepeilingen na de verkiezingen heeft een alliantie van drie pro-Europese oppositiepartijen een meerderheid in het parlement en zou de rechts-conservatieve Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS) na acht jaar in de regering kunnen vervangen. Oppositieleider Tusk verklaarde dat het bewind van PiS voorbij was. 

Volgens de voorspelling was de PiS met 36,8 procent van de stemmen de sterkste kracht, maar miste duidelijk de absolute meerderheid. Tusks liberaal-conservatieve burgercoalitie werd met 31,6 procent de op een na sterkste kracht en kon een coalitie vormen met de christelijk-conservatieve Derde Weg en de linkse alliantie Lewica. De driepartijenalliantie zou 248 van de in totaal 460 zetels hebben en daarmee een meerderheid in het parlement hebben. PiS-leider Kaczynski gaf in Warschau toe dat zijn partij wellicht niet in staat zou zijn de macht vast te houden.

Volgens de voorspelling zou de opkomst bij de verkiezingen 73 procent bedragen. Dit zou het hoogste cijfer bij een verkiezing zijn sinds het einde van het communisme in Polen. Extrapolaties zijn niet gebruikelijk in Polen. De officiële einduitslag wordt dinsdag verwacht.

Parallel aan de parlementsverkiezingen stemden de Polen in een referendum over vier vragen. Eén ervan ging over het asielcompromis van de EU.