Trump trekt miljoenenclaim tegen ex-advocaat Cohen in

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft een rechtszaak met een claim van 500 miljoen dollar tegen zijn ex-advocaat Michael Cohen ingetrokken. De advocaat van Trump vertelde een federale rechtbank in Florida dat de civiele rechtszaak die in april werd aangespannen ‘vrijwillig’ zou worden ingetrokken. Echter overweegt Cohen nu om Trump zelf voor de rechter te slepen.

Cohen wees er op de onlinedienst X (voorheen Twitter) op dat de ex-president over een paar dagen in de zaak had moeten worden ondervraagd. “Zoals ik vanaf het begin zei: deze zaak was niets meer dan een vergeldingsintimidatietactiek”, zei de advocaat, die al jaren een fanatieke Trump-criticus is.

Trump klaagde zijn voormalige advocaat in april voor de rechter en beschuldigde hem ervan zijn vertrouwelijkheid te hebben geschonden en valse informatie over hem te hebben verspreid. De 77-jarige Republikein, die zich opnieuw kandidaat wil stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024, eiste 500 miljoen dollar (475 miljoen euro) aan schadevergoeding.

Getuige in de zaak Stormy Daniels
Cohen is kroongetuige in de Stormy Daniels-zaak, waarin Trump dit voorjaar in New York werd aangeklaagd. De achtergrond is een zwijggeldbetaling van 130.000 dollar aan pornoactrice Stephanie Clifford, beter bekend als Stormy Daniels, vóór de presidentsverkiezingen van 2016. De toenmalige Trump-vertrouweling Cohen overhandigde het geld en kreeg het later terugbetaald door de vastgoedholding van Trump. In deze context beschuldigt het kantoor van de officier van justitie in Manhattan Trump van het vervalsen van zakelijke documenten in 34 gevallen.

De aanklacht in New York was de eerste van vier tegen Trump dit jaar. In twee andere gevallen gaat het om de pogingen van Trump om de uitkomst van de presidentsverkiezingen van 2020 ongedaan te maken. De vierde aanklacht draait om geheime documenten die de rechtse populist aan het einde van zijn ambtstermijn in januari 2021 meenam naar zijn landgoed Mar-a-Lago in de staat Florida.