Orban blijft asielhervormingen EU blokkeren

Op de informele EU-top in Granada, Spanje, heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán opnieuw zijn verzet aangekondigd tegen een hervorming van het EU-migratiebeleid. Aan de zijlijn van de bijeenkomst van de 27 staatshoofden en regeringsleiders had hij flinke kritiek op de plannen voor een dergelijke hervorming in de EU.

Er is geen overeenstemming over de migratiekwestie, zei Orbán. “Politiek is dat onmogelijk, niet voor vandaag, maar in het algemeen voor de komende jaren.” Orban voegde eraan toe dat Polen en Hongarije “legaal verkracht” waren: “Dus als je legaal verkracht wordt, gedwongen wordt iets te doen wat je niet leuk vindt, hoe ga je dan tot een compromis of overeenkomst komen? Dat is onmogelijk.” 

Orban weigert te tekenen
Na weken van onenigheid heeft een meerderheid van de EU-lidstaten woensdag overeenstemming bereikt over de zogenaamde crisisverordening, een kernelement van de geplande EU-asielhervorming. Dit moet de weg vrijmaken voor de hervorming als geheel. De regeringen van Polen en Hongarije stemden tegen de verordening, terwijl Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije zich onthielden van stemming.

Met name Hongarije en Polen zijn er tegen dat een deel van de asielzoekers volgens de plannen in de toekomst uit zwaarbelaste landen als Italië en Griekenland zal worden gehaald. Landen die geen vluchtelingen willen opnemen, zouden gedwongen worden compensatiebetalingen te doen.

Beide landen eisen dat alle beslissingen over migratievraagstukken unaniem worden genomen op het niveau van de staatshoofden en regeringsleiders. Volgens het EU-verdrag is een gekwalificeerde meerderheid voldoende, dat wil zeggen 15 EU-landen, die 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen. Orban heeft nu aangekondigd dat hij een geplande gezamenlijke verklaring niet zal ondertekenen.