Hugo de Jonge clasht met Gideon van Meijeren tijdens debat over referendum

Het kabinet heeft stevige kritiek geuit op het referendumvoorstel van Forum voor Democratie. Demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken heeft tijdens een Kamerdebat ernstige bezwaren geuit tegen de verdediging van FvD.

In reactie op de opmerking van Kamerlid Gideon van Meijeren dat een referendum nodig is omdat de overheid onbetrouwbaar en corrupt is, noemde De Jonge dit “pure samenzweringstaal”. Hij benadrukte dat dit initiatiefwetsvoorstel in een negatief daglicht is komen te staan en betreurde dit feit, gezien de prominente locatie waar het debat plaatsvond, namelijk midden in de Tweede Kamer.

Minister De Jonge, die sinds begin september ook verantwoordelijk is voor Binnenlandse Zaken en de democratische rechtsstaat, maakte gebruik van het debat over het referendum om te waarschuwen voor de ideeën van Forum voor Democratie.

Aan het einde van het debat uitte De Jonge zijn grote ontevredenheid over de uitspraken van het FvD-Kamerlid. "Hij sprak over corruptie binnen het parlement, de regering en de rechterlijke macht. Van Meijeren beweerde dat we in een postdemocratisch tijdperk leven en zelfs op weg zijn naar een totalitaire staat”, herhaalde De Jonge de woorden van Van Meijeren.

Volgens Van Meijeren zou de minister de moeite moeten nemen om serieus te reageren op zijn opmerkingen in plaats van ze “gemakzuchtig af te doen als samenzweringstheorie”. De Jonge heeft echter geweigerd op dit verzoek in te gaan, omdat hij geen platform wil bieden aan de denkbeelden van Forum voor Democratie.