Trump beledigt rechter en aanklager in rechtzaak fraude, en pakt PR moment

Aan het begin van het proces wegens beschuldigingen van fraude portretteerde de voormalige Amerikaanse president Trump zichzelf opnieuw als slachtoffer – en viel hij zowel de rechter als de procureur-generaal verbaal aan. Gedurende dit proces zal er geen jury aanwezig zijn, zowel Trump's advocaat als de aanklager hebben daar niet om gevraagd. 

Door een zee van camera's verdringt een kleine groep demonstranten zich buiten het gerechtsgebouw van New York. Ze steunen procureur-generaal Letitia James, die op het punt staat voor de microfoon te stappen. Ze zal succes hebben in de rechtszaal tegen Trump, zegt James, waarmee ze haar boodschap onderstreept: “Hoe machtig iemand ook is, hoeveel geld iemand ook denkt te hebben – niemand staat boven de wet.”

Kort daarna verschijnt de verdachte voor de camera in het gerechtsgebouw. Donald Trump geniet duidelijk van zijn optreden – en gebruikt het voor zijn politieke campagne. Zoals hij zo vaak heeft gedaan, spreekt de ex-president over de grootste heksenjacht aller tijden. En dan begint hij zijn tirade.

Rechter Arthur Engoron deugt niet. En de Afro-Amerikaanse procureur-generaal is racistisch en een ‘freak’ – ze komt alleen in actie om hem te pakken ook al weet ze niets van hem, aldus Trump. 

Rechter: Trump is schuldig
Zijn financiële gegevens zijn uit de kunst, zei Trump. Rechter Engoron had op voorhand al geoordeeld dat Trump, twee van zijn zoons, zijn dochter Ivanka en tien van zijn bedrijven aansprakelijk konden worden gesteld voor fraude. In het management zouden ze hun financiën afhankelijk van hun behoeften groter of kleiner hebben gemaakt - om minder belastingen te betalen of om gemakkelijker leningen te krijgen.

Rechter Engoron heeft al geoordeeld dat bedrijfsvergunningen voor de Trump Organization en andere bedrijven worden ingetrokken. Ze moeten onder toezicht worden geplaatst en worden ontbonden. Trump zou de controle verliezen over een deel van zijn meest waardevolle onroerend goed. Misschien moet hij zijn Trump Tower verkopen. Hij tierde: het hele proces was een leugen en bedrog.

PR-effect
Trump nam vervolgens plaats op de verdedigingsbank in de rechtszaal. Zijn advocaat zei in zijn openingsverklaring: De informatie van de vastgoedondernemer over zijn bezittingen was ‘waar en correct’. Bovendien maakten de banken hun eigen taxaties.

Trump kwam met zijn vrijwillige aanwezigheid bewust naar voren, zegt de bekende New Yorkse advocaat Ron Kuby: “Als hij zijn schare fans wil verdubbelen of verdrievoudigen, is dat slim. Omdat veel mensen zich daar afvragen hoe iemand tegen hem kan zijn.”

“Extreem belangrijk proces”
Veel hangt af van de mogelijke straf aan het einde van het proces voor Trump, zegt advocaat Kuby: “Het civiele proces is niet zo sexy als een strafproces, waarbij Donald Trump in de gevangenis kan belanden. Maar het is wel enorm veelzeggend.” De media in de VS realiseerden zich pas laat hoe belangrijk dit proces was voor het financiële welzijn van Trump, aldus Kuby. En dat is een van de belangrijkste dingen waar hij om geeft – naast het genereren van aandacht.

Voor het eerst zal Trump persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden voor zijn misdaden. Een demonstrant bij de rechtbank is daar blij mee. Ze is hier om de procureur-generaal te steunen: “En om haar te bedanken dat ze Trump eindelijk ter verantwoording heeft geroepen. Hij was tientallen jaren lang een hoofdcrimineel. Wij New Yorkers wisten dat. Het is tijd dat Amerika en de hele wereld dat gaan begrijpen.”

De aanhangers van Trump geven niets om rechtszaken
Maar dat heeft de populariteit onder de aanhangers van Trump tot nu toe niet veranderd. De 77-jarige blijft momenteel de grootste favoriet in de peilingen in de race om de Republikeinse presidentiële nominatie – ondanks zijn talrijke juridische problemen.

Ook een fan in de rechtszaal is ervan overtuigd dat dit allemaal haatcampagnes zijn: "Ze willen niet dat hij zich opnieuw kandidaat stelt. Maar ik wel. Ik ben hier om mijn president te steunen. De grootste president van Amerika, misschien wel van de wereld."

De komende weken zullen 28 getuigen worden ondervraagd. Een vonnis en de mogelijke bekendmaking van het vonnis worden pas in januari volgend jaar verwacht. Naast de civiele zaak in New York is Trump in vier strafzaken aangeklaagd. Twee aanklachten hebben betrekking op de pogingen van Trump om de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 ongedaan te maken en daarmee aan de macht te blijven.