Medvedev verwacht dat Rusland meer gaat annexeren in OekraÔne

Een jaar na de annexatie van vier regio's in Oekraïne stelde het voormalige Russische staatshoofd Dmitri Medvedev zich ten doel om nog meer gebieden in het buurland over te nemen. Rusland zal zijn speciale militaire operatie voortzetten totdat het naziregime in Oekraïne volledig is vernietigd en zijn oorspronkelijke landerijen zijn bevrijd, zei plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsraad Dmitri Medvedev.

"De speciale militaire operatie zal doorgaan totdat het naziregime in Kyiv volledig is vernietigd en de oorspronkelijke Russische gebieden zijn bevrijd van de vijand," schreef hij op Telegram op de 'Dag van de hereniging van de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk en de regio's Zaporozhia en Kherson' met Rusland.

Medvedev merkte op dat de inwoners van deze regio's een jaar geleden een levensveranderende beslissing hadden genomen om zich met hun moederland te herenigen. "Hun keuze werd niet alleen een symbool van herstelde historische rechtvaardigheid, maar ook van de eenheid van het Russische volk, hun enorme wilskracht en vastberadenheid," benadrukte hij. "Wij zullen overwinnen en er zullen meer nieuwe Russische regio's komen," voegde Medvedev eraan toe.

Moskou hield eerder deze maand verkiezingen in de geannexeerde regio's Kherson, Donetsk, Loehansk en Zaporizhia. Geen van de gebieden staat volledig onder Russische controle en Oekraïne is bezig met een tegenoffensief om de gebieden terug te veroveren. Internationaal worden de gebieden niet als Russisch erkend.

President Poetin had al eerder het volk toegesproken ter gelegenheid van het éénjarige jubileum. Hij sprak over de historische beslissing van de inwoners van de regio’s om herenigd te worden met het 'vaderland'.

Medvedev, die ooit bekend stond als een liberale hervormer, is sinds de Russische inval in Oekraïne veranderd in een absolute voorstander van de oorlog. Ook plaatst hij regelmatig opruiende berichten over het Westen op social media.