Inmiddels zijn er 6.600 etnische Armeniërs weggevlucht uit Nagorno-Karabach

Na de militaire overwinning van Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach zijn er aanwijzingen dat de meeste etnische Armeniërs het gebied zullen verlaten. Ongeveer 6.600 mensen zijn al naar Armenië vertrokken. Dat heeft de regering in Jerevan bekendgemaakt. 

Een vertegenwoordiger van de internationaal niet-erkende regering van Nagorno-Karabach vertelde gisteren aan persbureau Reuters dat waarschijnlijk 120.000 mensen zullen proberen van Nagorno-Karabach naar Armenië te verhuizen. Ze willen geen deel uitmaken van Azerbeidzjan en zijn bang voor etnische zuiveringen. De Armeense premier Pashinyan zei dat de bevolking van Nagorno-Karabach in Armenië zal worden toegelaten.

Erdogan blij met de herovering door Azerbeidjan
Ondertussen feliciteerde de Turkse president Erdogan de Azerbeidzjaanse president Aliyev met de herovering van Nagorno-Karabach. Het Azerbeidzjaanse leger heeft een “historisch succes” geboekt, zei Erdogan tijdens een ontmoeting met Aliyev, aldus persbureau Anadolu. De twee politici ontmoetten elkaar in de Azerbeidzjaanse exclave Nachitsjevan, gelegen tussen Armenië, Iran en Turkije. Turkije is een nauwe bondgenoot van Azerbeidzjan. Azerbeidzjan en Turkije streven al lang naar het doel om een corridor tussen hun landen tot stand te brengen. Deze zou ook over Armeens grondgebied lopen.

Azerbeidzjan wil Nagorno-Karabach ‘re-integreren’
Nagorno-Karabach maakt volgens het internationaal recht deel uit van Azerbeidzjan, maar wordt overwegend bewoond door etnische Armeniërs. Ze hebben de regio dertig jaar grotendeels gecontroleerd met de hulp van de Armeense regering. Afgelopen dinsdag viel Azerbeidzjan het gebied aan, en een dag later stemden de Armeniërs in Nagorno-Karabach in met een staakt-het-vuren. Azerbeidzjan beloofde de rechten van Armeniërs in het gebied te respecteren. De Armeniërs zijn echter bang onderdrukt te worden.