Dag 17 blokkades A12, XR eist via rechter stop inzet waterkanon

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) gaat een rechtszaak aanspannen tegen de Nederlandse overheid om te voorkomen dat waterkanonnen worden ingezet bij de klimaatdemonstraties op de A12 bij Den Haag. Een woordvoerder van de groep heeft tegen persbureau ANP bevestigd dat de dagvaarding vandaag of morgen zal worden verstuurd.

De datum van het kort geding moet nog worden bepaald. Volgens advocaat Willem Jebbink van XR is het gebruik van waterkanonnen “totaal onnodig en onevenredig tegen vreedzame demonstranten”. Jebbink zegt: “Demonstranten worden met krachtige waterstralen besproeid, terwijl ze geen bedreiging vormen of gevaar veroorzaken. Waterkanonnen zijn geweldsmiddelen en veroorzaken inmiddels slachtoffers.” Hij voegt eraan toe dat demonstranten “over het wegdek werden gespoten” en “blauwe plekken opliepen door de kracht van de waterstraal”.

Het is vandaag dag 17 van de acties op de snelweg A12 bij Den Haag. Door de Utrechtse baan in Den Haag dagelijks te blokkeren wil de groep de overheid dwingen te stoppen met regelingen die de fossiele industrie steunen (stop fossiele subsidies). Het actie voeren op de A12 is verboden door gemeente Den Haag, er mag wel worden gedemonstreerd op het Malieveld.

Sinds enkele dagen zet de politie Den Haag een Belgisch waterkanon in met een duidelijk hardere straal dan het daarvoor gebruikte Duitse waterkanon. Vandaag greep de politie greep direct in en wist de relatief kleine groep actievoerders binnen twintig minuten van het wegdek teverwijderen met behulp van flesjes cola. Het waterkanon is vandaag, net als gisteren, niet gebruikt.