Hunter Biden aangeklaagd wegens verzwijgen drugsgebruik bij aankoop wapen

De zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, Hunter Biden, is aangeklaagd door een speciaal aanklager in de Verenigde Staten. De aanklacht omvat drie strafbare feiten die zijn ingediend bij de rechtbank in Delaware en betrekking hebben op het afleggen van valse verklaringen over de aankoop van een vuurwapen en het illegaal bezitten van dat vuurwapen als drugsverslaafde.

Hunter Biden wordt beschuldigd van het achterhouden van gegevens over zijn drugsgebruik toen hij in oktober 2018 een pistool kocht. In juni leek er nog een schikking te komen tussen Hunter en justitie, maar die deal ging op het laatste moment niet door. Hij was bereid schuld te bekennen in een zaak over belastingontduiking om niet vervolgd te worden voor het bezit van een vuurwapen als drugsgebruiker en daarmee een gevangenisstraf te ontlopen.

Echter is de schikking afgewezen door een rechter omdat de voorwaarden niet duidelijk waren. De aanklacht komt niet als een verrassing, aangezien de speciaal aanklager al had aangekondigd dat deze er zou komen. Waarschijnlijk volgt er ook nog een aanklacht voor belastingontduiking.

Het is de allereerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat het kind van een zittende president wordt vervolgd.

De aanklachten zorgen ervoor dat het te verwachten drama in de rechtszaal een grote rol zal spelen in de Amerikaanse presidentiële campagne van 2024, aangezien Biden herkozen wil worden. Zijn verwachtte tegenstander Donald Trump, 77, is zelf verwikkeld in een aantal rechtzaken, hij is dit jaar al vier keer aangeklaagd. Trumps eigen aanklager, de Amerikaanse speciale aanklager David Weiss, houdt ook toezicht op de aanklacht tegen de jongere Biden.