Verenigd Rusland uitgeroepen tot winnaar bij schijnverkiezingen bezet gebied

De Kremlinpartij Verenigd Rusland heeft schijnverkiezingen gewonnen in de vier door Rusland geannexeerde regio's in Oost-Oekraïne. Dat meldt de Russische verkiezingscommissie. Er zijn echter grote twijfels over de vraag of de stemming eerlijk was.

Volgens officiële cijfers heeft de Kremlinpartij Verenigd Rusland met een grote meerderheid gewonnen bij de schijnverkiezingen in de vier door Moskou bezette regio's van Oekraïne. De Russische verkiezingscommissie maakte 's avonds bekend dat de partij die loyaal is aan Rusland in elke regio ruim 70 procent van de stemmen kreeg.

Het meeste stemmen voor Verenigd Rusland werden behaald in de oostelijke regio Donetsk. De opkomst bij de verkiezingen lag rond de 80 procent. “En 78 procent daarvan was voor Verenigd Rusland”, beweerde de separatistische leider Denis Pushilin. 

Geen verkiezingswaarnemers, berichten over dwang
Tijdens de stemming waren er geen onafhankelijke verkiezingswaarnemers aanwezig. De Oekraïense regering in Kyiv riep op om de schijnverkiezingen niet te erkennen. De situatie in de regio’s wordt gekenmerkt door massale mensenrechtenschendingen en het beperken van de burgerrechten. Burgers werden naar verluidt gedwongen om te stemmen.

Van 8 tot 10 september vonden in Rusland regionale en lokale verkiezingen plaats. Het Kremlin stond ook toe dat er over de regionale parlementen in de Oekraïense regio’s Kherson, Donetsk, Loehansk en Zaporizhia, werd gestemd, waarvan later de regionale gouverneurs zou worden gekozen.

Kremlin-kandidaten ook succesvol in Rusland
Net als in Oost-Oekraïne hadden de kandidaten van de Russische president Vladimir Poetin ook in Rusland zelf succes. In Moskou heeft zittend president Sergej Sobjanin volgens de Centrale Verkiezingscommissie een onaantastbare voorsprong van ongeveer 75 procent van de stemmen op zijn grotendeels onbekende tegenstanders, die worden gezien als sparringpartners.

Ook in de meeste andere regio's wonnen de Kremlin-kandidaten of hadden ze een onoverbrugbare voorsprong. In de economisch sterke regio Moskou bijvoorbeeld won zittend president Andrej Vorobjov ook meer dan 80 procent van de stemmen na ongeveer de helft van de telling. In het Verre Oosten van Rusland waren de gouverneurs van Magadan, Tsjoekotka en Primorye rond de stad Vladivostok, waar 100 procent van de stemmen was geteld, al tot winnaar uitgeroepen. De gouverneurs van de Siberische regio's Krasnojarsk, Omsk en het autonome district Yamalo-Nenets werden aan het einde van de telling ook officieel tot winnaars uitgeroepen.