Marokko: aardbeving van 6.9 nabij Marrakesh, minstens 820 doden

Marokko is gisteravond laat getroffen door een aardbeving van 6.9 op de schaal van Richter. Er zijn honderden doden en gewonden gevallen. Het epicentrum lag in het Atlasgebergte tussen Marrakesh en Agadir. In ziekenhuizen loopt het over van de slachtoffers. Op eerste beelden is er schade aan gebouwen, ook in de oude binnenstad, de medina, is veel schade.

Update 12.15 uur: Het ministerie van Binnenlandse Zaken van het land meldt nu ongeveer 800 doden. Honderden mensen raakten gewond. Het aantal slachtoffers zal waarschijnlijk verder toenemen naarmate de hulpdiensten meer afgelegen gebieden bereiken, zo wordt gezegd.

De meeste slachtoffers vielen in de stad Marrakesh en de omliggende provincies. Vernietigde en beschadigde gebouwen zijn te zien op video’s op sociale media. Volgens het Amerikaanse Earthquake Observatory had de aardbeving een kracht van 6,8. Het epicentrum lag zo'n 70 kilometer verwijderd van Marrakesh op een diepte van ruim 18 kilometer. Volgens het aardbevingsmeetstation waren er hevige trillingen. Mensen renden in paniek hun huizen uit en bleven buiten uit angst voor naschokken. De elektriciteits- en telefoonnetwerken waren tijdelijk uitgevallen.

Ziekenhuizen in Marrakesh meldden een “enorme toestroom” van gewonden. De aardbeving werd ook gevoeld in de kuststeden Rabat, Casablanca en Essaouira, evenals in het naburige Algerije.

Op social media worden veel beelden en steunbetuigingen aan de slachtoffers en hun familie gedeeld.

Eerdere berichtgeving: De beving was tot 400 kilometer van het epicentrum te voelen. Ook in Casablanca en Rabat werden de trillingen gevoeld. Aardbevingen met deze kracht komen maar weinig voor in Marokko, al kent het noorden van het land wel kleinere bevingen.

Veel updates/ beelden over deze aarbeving in Marokko worden gepost op het Forum in Weer, Klimaat en Natuurrampen.

Ook in NWS worden updates gedeeld en gediscussieerd over deze ramp.