'Rusland rekruteert migranten als soldaten'

Rusland werft migranten uit Centraal-Azië en mensen in de buurlanden als soldaten voor de oorlog tegen Oekraïne. “Er zijn minstens zes miljoen Centraal-Aziatische migranten in Rusland die het Kremlin waarschijnlijk als potentiële rekruten zal zien”, aldus het Britse ministerie van Defensie.

“Er zijn minstens zes miljoen Centraal-Aziatische migranten in Rusland die het Kremlin waarschijnlijk als potentiële rekruten zal zien”, aldus het Britse ministerie van Defensie. Het doel van Rusland is om een nieuwe impopulaire mobilisatie vóór de voor 2024 geplande presidentsverkiezingen te voorkomen. “Door buitenlanders uit te buiten, kan het Kremlin extra personeel rekruteren voor zijn oorlogsinspanningen, ondanks het toenemende aantal slachtoffers.”

Eind juni had Rusland advertenties geplaatst in buurlanden als Armenië of Kazachstan en een aanbetaling van 495.000 roebel (momenteel 4.750 euro) en maandlonen vanaf 190.000 roebel aangeboden. Dat is aanzienlijk meer dan het gemiddelde loon. Er is ook sprake van dwang: in de bezette Zuid-Oekraïense stad Marioepol werden Oezbeekse bouwvakkers gedwongen zich aan te sluiten bij het Russische leger.

Sinds mei 2023 worden Centraal-Aziatische migranten in Rusland gerekruteerd met de belofte van hoge lonen en een versneld Russisch staatsburgerschap.

Ongeveer 280.000 mensen hebben zich dit jaar tot nu toe aangemeld voor dienst bij de Russische strijdkrachten, zei de vice-voorzitter van de Russische Veiligheidsraad, voormalig president Dmitri Medvedev. 

"Volgens het ministerie van Defensie zijn sinds 1 januari ongeveer 280.000 mensen op contractbasis gerekruteerd in de gelederen van de strijdkrachten, waaronder reservisten", citeerde het staatspersbureau TASS Medvedev.

 Vorig jaar kondigde Rusland een plan aan om zijn strijdkrachten met ruim 30 procent uit te breiden tot 1,5 miljoen – een ambitieuze taak die des te moeilijker werd gemaakt door het grote, maar niet bekendgemaakte aantal slachtoffers.