India stuurt onderzoeksatelliet Aditya-L1 naar de zon

Het is een primeur voor India: voor het eerst heeft het land een onderzoeksatelliet op weg naar de zon gestuurd. 'Aditya-L1' zal vijf jaar rond de ster draaien en de elektromagnetische velden van de zon observeren.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA hebben al eerder ruimtesondes de ruimte in gestuurd om de zon te verkennen - nu volgt India dit voorbeeld. Rond 12.00 uur (lokale tijd) vertrok een lanceervoertuig met de 'Aditya-L1' onderzoekssatelliet aan boord van de Satish Dhawan ruimtehaven op het Oost-Indische eiland Sriharikota. Ruim 860.000 mensen zagen de raket opstijgen tijdens een live-uitzending door ruimtevaartorganisatie ISRO. Kort daarna meldde ISRO op X, voorheen Twitter, dat de sonde nu de ruimte had bereikt.

Vernoemd naar zonnegod Aditya
De onderzoekssatelliet moet in de ruimte op 1,5 miljoen kilometer van de aarde worden geplaatst. Het zal ongeveer vier maanden duren voordat de sonde zijn baan rond de zon zal bereiken, zei een ISRO-woordvoerder. Als de missie succesvol is, zou 'Aditya-L1' een ononderbroken zicht op de ster moeten hebben, d.w.z. zonder duisternis.

De satelliet is vernoemd naar het Sanskrietwoord voor de zonnegod Aditya. 'Aditya-L1' bestaat uit zeven modules en is bedoeld om de buitenste lagen van de zon te observeren met behulp van detectoren voor elektromagnetische velden. Specifiek moeten zonne-activiteiten zoals zonnestormen en opflikkeringen worden onderzocht. De missie heeft ook tot doel een beter inzicht te krijgen in de dynamiek van de zonnewind. De gegevens over de zonneverschijnselen die India wil verzamelen moeten helpen om het weer op aarde en op andere planeten beter te begrijpen. Bovendien moeten ze helpen om communicatie- en klimaatsatellieten over de hele aarde beter te beschermen, aldus een ISRO-woordvoerder. De missie zal naar verwachting iets meer dan vijf jaar duren.

India is al naar de maan gereist
Tot nu toe hebben onder andere de VS, China, Europa en Japan de zon bestudeerd – alleen of in een gezamenlijke missies. Iets meer dan een week geleden landde India het ruimtevaartuig Chandrayaan-3 op de zuidpool van de maan. India werd daarmee de vierde maanreizigersnatie ter wereld. In 2014 werd India het eerste Aziatische land dat een ruimtevaartuig in een baan rond de planeet Mars lanceerde.