Satellietfoto's: 'vernietiging Russische militaire vliegtuigen door Oekraïense drones'

Volgens het persbureau AP zijn ten minste twee transportvliegtuigen van het type 'Ilyushin Il-76' vernietigd door een vermoedelijke aanval van krachtige drones op een Russische luchtmachtbasis. Lokale media melden dat vier 'Il-76' beschadigd zijn door drone-aanvallen op het vliegveld. 

Op de beelden van donderdag is de internationale luchthaven Prinses Olga in Pskov te zien, die zowel voor militaire als civiele doeleinden wordt gebruikt. Die ligt ongeveer 700 kilometer ten noorden van de Oekraïense grens, vlak bij Estland en Letland.

Met het oog op het toenemende aantal drone-aanvallen op de Russische hoofdstad heeft de burgemeester van Moskou, Sergei Sobyanin, gesproken over het uitbreiden van zijn eigen luchtverdediging. “Dit jaar hebben we veel gedaan om Moskou te beschermen tegen drones en pogingen tot terroristische aanslagen”, zei Sobyanin tegen vertegenwoordigers van gemeentelijke bedrijven, aldus het Interfax-agentschap.

De afgelopen weken zijn er, soms dagelijks, nieuwe luchtafweersystemen geïnstalleerd, beweert Sobyanin, die over ruim een week herkozen wil worden. “Soms heeft het asfalt niet eens de tijd om af te koelen – en dan worden de raketten ingezet, waardoor de vliegende drones worden neergeschoten.”

Onafhankelijke waarnemers hebben daarentegen herhaaldelijk hun twijfels geuit over officiële berichten dat veel van de vermoedelijke Oekraïense drones daadwerkelijk door de luchtverdediging van Moskou zijn herkend en neergeschoten. De onbemande raketten zijn de afgelopen weken herhaaldelijk het stadscentrum binnengedrongen en hebben daar schade aangericht, bijvoorbeeld in de beroemde wolkenkrabberwijk van Moskou-stad.

Rusland maakte vanochtend opnieuw melding van meerdere drone-aanvallen op Russische steden. Volgens een Russische gouverneur hebben twee Oekraïense drones de Russische stad Koertsjatov aangevallen. Een woongebouw en een administratiegebouw raakten beschadigd, schrijft Roman Starowoit in de berichtenapp Telegram. Bij Moskou zou ook een drone zijn neergeschoten in de buitenwijk Lyubertsi.