'EU-landen importeren meer LNG uit Rusland dan voor de inval in Oekraïne'

De Europese Unie zwoor de invoer van gas uit Moskou drastisch te verminderen vanwege de invasie van Oekraïne, maar uit gegevens blijkt dat de aankopen van het Russische vloeibaar aardgas (LNG) door de EU-landen juist enorm zijn gestegen.

Volgens nieuwe bevindingen van Global Witness, een milieuwaakhondorganisatie, heeft de Europese Unie tussen januari en juli van dit jaar 21,6 miljoen kubieke meter (mcm) Russisch LNG gekocht, een kleine stijging vergeleken met dezelfde periode in 2022, toen de import in totaal bedroeg. 21,3 mcm.

Maar wanneer het cijfer voor 2023 wordt vergeleken met dezelfde periode in 2021, voorafgaand aan de oorlog in Oekraïne, komt dit uit op een stijging van 39,5%, een beschamend percentage voor een statenverband dat de invasie krachtig heeft veroordeeld als een illegale en meedogenloze invasie om de onafhankelijkheid van Oekraïne te ondermijnen.

Om de zaken nog ongemakkelijker te maken, zijn er drie lidstaten te vinden onder de vijf grote klanten van Russisch LNG in de eerste zeven maanden van zijn jaar: China kwam bovenaan met 8,7 miljoen cm3 aan aankopen, gevolgd door Spanje (7,5 miljoen cm3), België (7,1 miljoen cm3) ), Japan (7 mcm) en Frankrijk (4,5 mcm).

Als kustlanden zijn Spanje, België en Frankrijk drukke bestemmingen geworden voor LNG-schepen, die hun voorraden moeten lossen op geavanceerde terminals waar de afgekoelde vloeistof weer in gasvorm wordt omgezet en naar energiecentrales kan worden getransporteerd.

Nederland, Griekenland, Portugal, Finland, Italië en Zweden werden door Global Witness ook vermeld als huidige consumenten van Russisch LNG. De cijfers zijn gebaseerd op verzendgegevens verkregen van Kpler, een analysebedrijf.

Over het geheel genomen wordt geschat dat de EU-landen tussen januari en juli 52% van alle Russische LNG-export heeft gekocht, een marktaandeel dat de grens van 49% in 2022 en 39% in 2021 overschrijdt.

De aankopen van dit jaar waren 5,29 miljard euro waard, aldus Global Witness, dit is een bedrag dat twijfel doet rijzen over de inspanningen van de EU-landen om de oorlogskas van het Kremlin te verzwakken.

Sinds het begin van de oorlog heeft de EU de invoer van Russische steenkool en Russische olie via pijpleidingen verboden, maar heeft zij opvallend genoeg de invoer van Russisch gas gespaard. Terwijl de gasstromen via pijpleidingen dramatisch zijn verminderd als gevolg van nationale plannen en vergelding door Vladimir Poetin, lijken tanks met Russisch LNG met open armen te worden ontvangen in de Europese havens.

“Het kopen van Russisch gas heeft dezelfde impact als het kopen van Russische olie. Beide financieren de oorlog in Oekraïne, en elke euro betekent meer bloedvergieten. Terwijl Europese landen de oorlog afkeuren, laten ze fors geld stromen in de zakken van Poetin”, zegt Jonathan Noronha-Gant, een woordvoerder fossiele brandstoffen bij Global Witness, in een verklaring.

Gegevens van Eurostat laten een soortgelijk patroon zien: in het eerste kwartaal van 2023 was Rusland de op een na grootste leverancier van LNG aan de EU, alleen na de Verenigde Staten en vóór Qatar, Algerije, Noorwegen en Nigeria.

Marktgegevens geanalyseerd door Bruegel, een in Brussel gevestigde economische denktank, laten geen groot verschil zien in de stromen van Russisch LNG, ondanks de vele reeksen van sancties: de EU kocht 1,99 mcm Russisch LNG in maart 2022, de eerste volledige maand van de invasie, en 1,59 miljoen cm³ in juli 2023, de laatste geregistreerde maand.

Isaac Levi, een senior analist bij het Center for Research on Energy and Clean Air (CREA), een onderzoeksinstituut dat ook de Russische verkoop van fossiele brandstoffen volgt, nuanceeet de berichtgeving over de toegenomen invoer van Russisch LNG.

"Wanneer LNG-ladingen in havens van deze landen worden gelost, betekent dit niet dat de gasmoleculen daar achterblijven", zei Levi. "In plaats daarvan bestaat de mogelijkheid dat Russisch LNG opnieuw wordt geëxporteerd naar andere EU-bestemmingen."

De Europese Commissie heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.