I&O zetelpeiling: NSC (Omtzigt) 31, PvdA/GL 28, VVD 22 , BBB en PVV 13

Met nog iets meer dan twaalf weken te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen, wijst een peiling van I&O Research op een opmerkelijke verschuiving in het politieke landschap. Volgens het onderzoeksbureau zou Pieter Omtzigt met zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract in één klap de grootste kunnen worden, met 31 zetels. Meer hierover bij I&O Research.

De huidige coaltie-partijen hebben allemaal verlies geleden in de peiling, waarbij het CDA op een historisch dieptepunt staat met slechts 3 zetels. D66 zakt naar 7 zetels, terwijl de VVD, al jarenlang de grootste partij in de Kamer, zou genoegen moeten nemen met 22 zetels. De ChristenUnie peilt nu op 4 zetels.

De BBB, die bij de vorige verkiezingen nog als grote winnaar uit de bus kwam, zou nu op 13 zetels uitkomen, aanzienlijk minder dan de 21 zetels bij de vorige peiling op 17 juli.

De nieuwe samenwerking tussen GroenLinks en PvdA, onder leiding van Frans Timmermans, zou uitkomen op 28 zetels. Hoewel de nieuwe partij  NSC van Omtzigt momenteel de meeste zetels zou kunnen behalen, moet men in acht nemen dat de verkiezingen pas over drie maanden plaatsvinden. De partijprogramma's moeten nog bekend worden gemaakt en er zullen nog debatten volgen waar de kiezers hun stem van af kunnen laten hangen.