Nieuwe corona subvariant Eris rukt op

Na een rustige zomer lijkt het aantal gevallen van COVID-19 weer langzaam toe te nemen. Er zijn nu meer virusdeeltjes in het rioolwater aangetroffen dan half mei. Daarnaast worden er ook iets meer mensen met coronaklachten opgenomen in het ziekenhuis. Subvariant EG.5. (Eris) is in opkomst.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat het nog steeds om kleine aantallen gaat. “Wat we de afgelopen maand zien, is een toename, maar het niveau blijft nog steeds erg laag. Het stijgt nu van erg laag naar iets minder erg laag”, zegt Susan van den Hof, hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten van het RIVM. De oorzaak van deze lichte toename zou veroorzaakt kunnen worden door de zomervakantie.

Het aantal virusdeeltjes in het riool neemt sneller toe dan het aantal ziekenhuisopnames. Dit suggereert dat de meeste mensen weinig tot geen symptomen hebben als gevolg van het coronavirus en indien nodig gewoon thuis kunnen uitzieken. De verwachting is dat in het najaar weer een kleine opleving van het aantal zieken zal zijn. Dit komt doordat vrijwel iedereen al besmet is geweest met het coronavirus, gevaccineerd is tegen het virus, of beide. Mensen zijn goed beschermd. Daarom verwacht Van den Hof dat er geen coronamaatregelen nodig zullen zijn en dat de zorg waarschijnlijk niet overbelast zal raken.

De nieuwe variant EG.5 is een veranderde versie van Omikron - XBB, en zal zich waarschijnlijk iets sneller en gemakkelijker verspreiden dan Omikron- XBB. Er zijn geen aanwijzingen dat mensen zieker worden door EG.5 dan door andere virusvarianten. Het coronavaccin voor herhaalprikken in het najaar is effectief tegen Omikron- XBB-subtypes en daarmee ook tegen EG.5..