Oekraïense inlichtingengeneraal veroordeeld wegens verraad

In Oekraïne is een generaal-majoor van de binnenlandse geheime dienst SBU veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf wegens hoogverraad. Bovendien werd zijn eigendom in beslag genomen. De hoge officier Valeriy S. verzamelde informatie en gaf deze door aan Rusland, aldus het parket in Kyiv en de SBU. Hij zou ook plannen voor Oekraïense antiterroristische operaties in Donbass hebben doorgegeven.

In opdracht van Moskou zou S. onder agenten hebben gezocht naar mensen die een huurmoord zouden willen plegen. Het doelwit was de commandant van het Dzhokhar-Dudayev-bataljon, Adam Osmayev. De vrijwilligerseenheid vecht sinds 2014 aan de zijde van Oekraïne en bestaat voornamelijk uit verbannen Tsjetsjenen. In oktober 2017 raakte Osmayev gewond toen zijn auto werd neergeschoten. Zijn vrouw, die bij hem in de auto zat, kwam om het leven bij de aanslag aan de rand van Kyiv. Het paar had een paar maanden eerder een moordaanslag overleefd door een man die zich naar hen had voorgedaan als verslaggever.

Volgens onderzoekers communiceerde S. onder het pseudoniem 'Bobyl' met de Russische FSB-kolonel Igor J., die de codenaam 'Elbrus' gebruikte. Igor J. zou een van de planners zijn geweest van de Russische invasie van Donbass in 2014. Tijdens de gevechten in Oost-Oekraïne zou S. herhaaldelijk bevelen van hogere autoriteiten hebben ondermijnd.

Volgens berichten in de media weigerde hij in de zomer van 2014 controleposten van Russische jagers rond de stad Sloviansk in de regio Donetsk aan te vallen. Moskou-eenheden slaagden er vervolgens in de stad een paar weken te bezetten. In april 2020 was de agent van de geheime dienst S. al opgepakt. Het vonnis is nog niet juridisch bindend.