Man met brommobiel veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeval in Didam

De rechtbank veroordeelt een 63-jarige man uit Didam tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk en een rijontzegging van 4 jaar. Door zijn schuld ontstond een verkeersongeval waarbij het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel opliep.

De man veroorzaakte op 16 oktober 2022 een verkeersongeluk in zijn woonplaats, waarbij hij met zijn brommobiel tegen een motorrijdster botste. De man nam de verkeerde afslag en lette daarbij niet op de verkeerstekens en het verkeer (voor hem) op de weg. Hij bleef doorrijden en kwam daardoor op de rijstrook voor tegemoetkomend verkeer terecht. De man reed dus tegen het verkeer in toen hij de motorrijdster raakte Dit alles gebeurde terwijl hij onder invloed was van meer dan 5 keer de toegestane hoeveelheid alcohol. 

Zwaar lichamelijk letsel
De verwondingen van het slachtoffer - waaronder meerdere en ernstige botbreuken - is volgens de rechtbank aan te merken zwaar lichamelijk letsel. Zij is meerdere keren geopereerd, heeft nog een lang revalidatietraject te gaan en zal nooit meer haar sportieve levensstijl zoals dat was kunnen oppakken. Het slachtoffer zal nooit meer kunnen functioneren als voor het ongeluk en haar leven en dat van haar gezin is voor altijd veranderd. 

Zeer hoge mate van schuld
Volgens de rechtbank is de man zeer onvoorzichtig en onoplettend is geweest in het verkeer. De rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij de verkeersregels in ernstige mate heeft geschonden. Hij ging de verantwoordelijkheid die hij heeft ten opzichte van de veiligheid van zijn medeweggebruikers uit de weg. Kijkend naar het verkeersgedrag van de man vindt de rechtbank dat sprake is van een zeer hoge mate van schuld. Ook is de man voor dit ongeval al 3 keer eerder veroordeeld voor het rijden onder invloed. Hij had daarom veel beter moeten weten.  

Celstraf en rijontzegging
Bij een ongeluk zoals dit en de verwijten die de man hierbij kunnen worden gemaakt is alleen een gevangenisstraf een passende reactie. Het hardnekkige alcoholgebruik maakt hem een gevaar op de weg. De rechtbank vindt het noodzakelijk om een deel van de straf voorwaardelijk op te leggen. Vooral om hem de kans te geven gebruik te maken van de steun en begeleiding door de reclassering na de detentie. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar.  Als bijkomende straf krijgt hij een rijontzegging van 4 jaar. De man moet eerst aantonen dat hij geen gevaar op de weg meer is, voordat hij weer mag rijden.