Oekraïne valt Russisch oorlogsschip aan met drone

Een Oekraïense aanval met zeedrones heeft vannacht aanzienlijke schade toegebracht aan een Russisch oorlogsschip in de haven van Novorossiejsk. Volgens een bron bij de Oekraïense inlichtingendiensten, geciteerd door persbureau Reuters, betreft het hier een landingsschip genaamd de 'Olenegorski Gornjak'.

Op beelden is te zien dat het schip na de aanval sterk overhelt. De operatie, uitgevoerd door de Oekraïense marine en de veiligheidsdienst SBU, betrof een varende drone met 450 kilogram TNT aan boord. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen bij de aanval. Volgens de bron waren er 100 bemanningsleden aan boord van het schip.

Na de aanval op het Russisch landingsschip in de Zwarte Zeehaven van Novorossiysk, kondigde een inlichtingenwoordvoerder in Kyiv meer van dergelijke aanvallen aan. De treffer op het landingsschip 'Olenegorski Gornjak' is een groot verlies voor de bezettingsvloot, zei de woordvoerder van de militaire inlichtingendienst HUR, Andriy Yusov, op de Russischtalige buitenlandse zender Freedom van de Oekraïense staatstelevisie. "Dit is goed en eerlijk nieuws voor Oekraïne", zei hij. "Dit zal doorgaan."

Yusov benadrukte dat deze landingsschepen een bedreiging vormden voor Oekraïne. Het was een tragedie voor de Russische propaganda, zei hij. Het Russische ministerie van Defensie heeft beweerd dat de aanval op de Zwarte Zeevloot was afgeslagen, maar rondgaande beelden laten iets anders zien.