Rechtzaak tegen Trump uitgebreid, totaal 40 aanklachten

Aanklagers hebben de aanklacht tegen ex-president Trump uitgebreid. Hij zou een medewerker hebben gevraagd om beelden van beveiligingscamera's in Mar-a-Lago te verwijderen om het onderzoek te belemmeren.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump is beschuldigd van nog drie aanklachten in de affaire van het meenemen van geheime overheidsdocumenten naar zijn privéwoning - in totaal dus 40 aanklachten. Dat blijkt uit een gepubliceerd gerechtelijk document. De aanklacht voegt eraan toe dat Trump er onder meer van wordt beschuldigd een medewerker te hebben gevraagd om beveiligingscamerabeelden van zijn eigendom in Florida te verwijderen. Dit gebeurde nadat FBI-onderzoekers het landhuis hadden doorzocht.

Naast Trump en zijn assistent Walt Nauta was er nog een derde beklaagde in de zaak betrokken - Trumps medewerker Carlos De Oliveira wordt nu als partij genoemd in de documenten. Hij zou hebben gelogen tegen onderzoekers en een andere Mar-a-Lago-medewerker hebben opgedragen de videobeelden te verwijderen.

De FBI doorzocht het huis van Trump
Een woordvoerder van Trump beschreef de uitbreiding van de aanklacht als een "wanhopige" en "gedoemd te mislukken" poging om de ex-president kwaad te doen. De regering-Biden zou hiermee het komende jaar invloed uitoefenen op de campagne voor de presidentsverkiezingen.

Trump werd in juni voor het eerst aangeklaagd voor het opslaan van uiterst geheime overheidsdocumenten in zijn eigendom in Mar-a-Lago in Florida en het niet teruggeven ervan op verzoek. Begin augustus 2022 deed de FBI een inval in het landhuis en nam verschillende sets documenten in beslag die als uiterst geheim waren geclassificeerd. De Republikein pleitte niet schuldig tijdens een rechtszitting in Miami.

Proces begint volgend jaar mei
het De start van proces is gepland op 20 mei 2024. Het proces begint dus midden in de verkiezingscampagne voor de volgende presidentsverkiezingen begin november 2024. Trump wil zich opnieuw kandidaat stellen. In het verkiezingsjaar heeft hij meerdere rechtszaken.

Trump verwacht ook een op handen zijnde derde aanklacht in verband met de presidentsverkiezingen van 2020 en de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021. In de weken na de verkiezingen van 2020 deed hij valse beweringen dat zijn overwinning te danken was aan massale kiezersfraude. .

Geen van de aanklachten weerhoudt Trump ervan campagne te voeren of om terug te keren naar het Witte Huis als hij wint. Zelfs als hij schuldig zou worden bevonden en tot gevangenisstraf zou worden veroordeeld, zou er volgens deskundigen geen enkele manier zijn om hem ervan te weerhouden de ambtseed voor het presidentschap af te leggen.