Rechter verwerpt akkoord tussen presidentszoon Hunter Biden en aanklager

In de VS is een geplande overeenkomst tussen de zoon van de president, Hunter Biden, en het parket in een proces over belastingontduiking en wapenbezit niet tot stand gekomen. 

Een rechter in Wilmington in de staat Deleware ging niet akkoord met de "deal" en ze eiste dat de verdediging en justitie opnieuw om de tafel gaan om de voorwaarden van de deal te verduidelijken en de gedeeltelijke immuniteit van Biden te beperken. De rechter vond de voorgestelde tegemoetkomingen te breed en vaag geformuleerd. Biden wordt verdacht van belastingontduiking en wapenbezit.

Na een drie uur durende zitting pleitte Biden uiteindelijk dat hij onschuldig is aan belastingontduiking en wapenbezit. Volgens The New York Times kan hij deze verklaring echter intrekken als er een nieuwe schikkingsdeal komt waar de rechter toestemming voor geeft. Biden en zijn team wilden voorkomen dat hij schuld bekent zonder te weten of hij strafvermindering krijgt.

Het OM beschuldigt de 53-jarige van het ontduiken van inkomstenbelasting en illegaal wapenbezit. In juni stemde Hunter Biden ermee in schuld te bekennen om een strafproces en mogelijke gevangenisstraf te voorkomen. Beide partijen moeten nu op een later tijdstip opnieuw voor de rechter verschijnen. De zaak wordt gezien als een last voor president Biden in de komende verkiezingscampagne.