Record aantal verkrachtingen Brazilië, ruim 60 % was jonger dan 14 jaar

Volgens het Braziliaanse Public Safety Forum Institute werden vorig jaar in totaal 74.930 verkrachtingen gemeld. Dat was het hoogste aantal sinds de start van de gegevensverzameling in 2011 en een stijging van 8,2 procent ten opzichte van 2021.

Dit zijn de bij de autoriteiten gemelde gevallen, het aantal niet-gemelde gevallen ligt waarschijnlijk vele malen hoger. Volgens de informatie was ruim 60 procent van de slachtoffers jonger dan 14 jaar. Bijna 70 procent van de verkrachtingen vond plaats in de woning van het slachtoffer. De wetenschappers benadrukten dat veel kinderen en jongeren tijdens de coronapandemie niet naar school gingen en meer tijd thuis doorbrachten.

Ook het aantal gevallen van vrouwenmoord, femicide, steeg het afgelopen jaar fors in Brazilië, met 6 procent naar 1437 moorden. Ruim 60 procent van de slachtoffers was zwart en zeven op de tien werden thuis vermoord. Meer dan de helft van de delicten werd gepleegd door (ex-)partners. Er waren in 2022 meer dan 245.000 gevallen van huiselijk geweld, een stijging van bijna 3 procent.

Waar het (seksuele) geweld tegen vrouwen en kinderen is toegenomen, is het totale aantal moorden gedaald in 2022. Er werden ongeveer 47.500 mensen vermoord, dit is een daling van 2,4 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Experts vinden dit opmerkelijk omdat de laatste jaren er een enorme toename is van het vuurwapenbezit onder de bevolking. Brazilië heeft zo'n 200 miljoen inwoners.