Rusland voert opnieuw aanvallen uit op Oekraïense havensteden

Oekraïense havensteden liggen opnieuw onder vuur. Na het einde van de graanovereenkomst kondigde Rusland aan dat het alle schepen met bestemming Oekraïne als mogelijke vijanden zou beschouwen. De VS waarschuwden ook voor mogelijk aanvallen op burgerschepen door de Russen.

De regio Odessa in Zuid-Oekraïne is voor de derde nacht op rij beschoten. Volgens berichten in de lokale media waren er opnieuw explosies te horen in de buurt van de haven van Odessa. Volgens de lokale gouverneur, Oleg Kiper, zijn twee mensen naar het ziekenhuis gebracht.

De luchtverdediging was actief. De Oekraïense luchtmacht waarschuwde Telegram dat er supersonische anti-scheepsraketten waren gelanceerd in de richting van de regio Odessa. Ze riep mensen op om te schuilen. In de voorgaande twee nachten had Rusland ook luchtaanvallen uitgevoerd in de regio Odessa aan de Zwarte Zee.

Er werden ook aanvallen gemeld vanuit de Oekraïense havenstad Mykolaiv. "De Russen hebben het stadscentrum getroffen", zei de gouverneur van de regio, Vitaly Kim, op Telegram. Er viel één dode en minstens 19 mensen raakten gewond, onder wie minstens vijf kinderen. Volgens de informatie vlogen een gebouw met drie verdiepingen en verschillende garages in de stad in brand.

Tienduizenden tonnen graan vernietigd
In een interview met het dagelijkse nieuws zei de Oekraïense minister van Landbouw Mykola Solskyj dat tienduizenden tonnen graan en belangrijke technologie zijn vernietigd vernietigd tijdens de eerste twee luchtaanvallen. De mogelijkheid tot verdere export via de Zwarte Zee is daardoor onzeker geworden.

In zijn nachtelijke videotoespraak riep de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy op tot verdere hulp bij de luchtverdediging. "Bij elke aanval blijven we een beroep doen op onze partners: de luchtverdediging van Oekraïne moet worden versterkt", zei hij woensdagavond. Hij benadrukte dat niet alleen Oekraïne het slachtoffer is van de Russische aanvallen op de havens aan de Zwarte Zee, maar ook landen in Afrika en Azië die afhankelijk zijn van voedselleveringen.

VS: Rusland heeft zeemijnen geplaatst in havens
De Verenigde Staten waarschuwden voor mogelijke aanvallen van het Russische leger op civiele schepen in de regio. De woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, Adam Hodge, zei dat ze informatie hadden dat Rusland meer zeemijnen had geplaatst in de toegangswegen naar Oekraïense havens. Het Witte Huis gaat ervan uit dat dit een gecoördineerde aanpak is om aanvallen op burgerschepen in de Zwarte Zee te rechtvaardigen en hiervan Oekraïne de schuld te geven.

Rusland had eerder aangekondigd dat vanaf middernacht Moskou-tijd (23.00 uur CEST) schepen die Oekraïense havens aandoen, zouden worden beschouwd als "potentiële vervoerders van militaire vracht". Hun vlaggenstaten zouden dan worden aangemerkt als strijdende partijen die de kant kozen van Oekraïne. Er was een waarschuwing aan de scheepvaart afgegeven in verband met het einde van het Zwarte Zee-initiatief. Dienovereenkomstig zijn gebieden in het noordwesten en zuidoosten van de internationale wateren van de Zwarte Zee geclassificeerd als gevaarlijk geclassificeerd voor de scheepvaart.

Onder grote internationale kritiek stapte het Kremlin maandag na ongeveer een jaar uit het graanakkoord, als reden werd opgegeven dat niet alle beloftes aan Rusland zijn nagekomen. Als gevolg hiervan werden veiligheidsgaranties voor het veilige vervoer van landbouwproducten uit drie Oekraïense Zwarte Zeehavens ingetrokken.