Legionellabesmettingen door CV-ketels Ferroli leiden tot 2 doden

Het RIVM heeft vastgesteld dat dertien mensen waarschijnlijk besmet zijn geraakt met legionella door een cv-ketel van fabrikant Ferroli. Twee van de slachtoffers zijn overleden. Ferroli heeft in een verklaring gewaarschuwd voor ketels van de types BlueSense en BlueHelix die na 1 januari 2022 zijn gemaakt. Ze roepen consumenten op om hun ketels te laten reinigen vanwege het risico op besmetting met legionellabacteriën.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft deze waarschuwing ook gepubliceerd. Sinds 1 januari 2022 zijn er door Ferroli 1400 ketels van deze types uitgeleverd, waarbij er bij verschillende GGD’s meldingen van legionellabesmettingen zijn binnengekomen die hoogstwaarschijnlijk verband houden met deze ketels.

Legionella, ook bekend als de veteranenziekte, groeit in water bij temperaturen tussen de 20 en 50 graden Celsius. Mensen die besmet raken, kunnen hierdoor luchtweginfecties krijgen waarvan sommige met dodelijk gevolg. Vooral ouderen en mensen met een zwakke gezondheid hebben een verhoogd risico op longontsteking door legionella.

Besmetting kan plaatsvinden wanneer kleine waterdruppeltjes met de bacterie zich verspreiden in de lucht Als water langere tijd stil heeft gestaan in een cv-ketel, als mensen dan gaan douchen of gebruikmaken van een bubbelbad, kan het water dat uit de ketel komt door verneveling ingeademd worden waardoor mensen ziek kunnen worden.

Ferroli waarschuwt voor Ferroli cv-ketels van het type BlueSense en BlueHelix met productiedatum vanaf 1-1-2022. Er is een risico op besmetting met legionellabacteriën. Voer een reiniging uit volgens de instructie op de website van Ferroli of laat dit doen door uw installateur.

Reiniging is alleen nodig bij de 2 genoemde typen ketels (BlueSense en BlueHelix) met serienummers die beginnen met het cijfer 22 of 23. Dit verwijst naar het jaar waarin de ketel is geproduceerd. U vindt dit nummer op een sticker aan de onderkant van de ketel bij de aansluiting van het tapwater.