Faunabescherming doet aangifte na doden van wolf in Wapse

De Faunabescherming doet aangifte tegen de boer en de burgemeester van Westerveld na een wolf-incident in Wapse. Een wolf beet een schapenhouder die het dier met een hooivork wilde verjagen, hierop is de wolf doodgeschoten met medeweten van de burgemeester.

De organisatie is tegen jacht en pleit voor het met rust laten van wilde dieren. Volgens hen had de burgemeester geen recht om de wolf dood te schieten. De boer werd gebeten toen hij de wolf weg wilde jagen. Hij is licht gewond geraakt en kon na behandeling in het ziekenhuis dezelfde dag weer naar huis.

De boer had zijn schapen moeten beschermen met een wolfwerend raster, daarnaast is het protocol voor het doden van wolven is niet gevolgd volgens de Faunabescherming. Ook dierenrechtenorganisatie Animal Rights liet vandaag weten aangifte te doen tegen de schapenboer.

De gemeente Westerveld wil intern overleggen voordat ze reageren op de aangifte. De burgemeester zegt dat hij geen andere keuze had dan de wolf te laten doodschieten omdat deze een mens heeft aangevallen. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een mens wordt gebeten sinds de wolf in 2018 weer terugkeerde in Nederland. De diersoort was daarvoor sinds 1869 niet meer in ons land gezien. 

De wolf is een beschermde diersoort. Het doden, vangen of verjagen van het dier is daarom verboden. Dat leidt regelmatig tot protesten van boeren, die niet mogen optreden als hun vee wordt aangevallen.