Nieuwe verkiezingen pas in november

Nu het kabinet is gevallen, komen er verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer. Die zullen op zijn vroegst in november plaatsvinden, zegt de Kiesraad. Dit heeft te maken met de procedure voor het houden van verkiezingen en het ontbinden van de huidige Tweede Kamer.

Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans legt uit dat premier Rutte volgende week samen met de koning het besluit zal nemen om de Tweede Kamer te ontbinden. De datum van de verkiezingen staat in dit besluit vermeld en houdt rekening met termijnen voor registratie van nieuwe partijen en indiening van kandidatenlijsten bij de Kiesraad.

Het organiseren van verkiezingen vereist vrijwilligers en stembureaus, wat lastiger kan zijn tijdens vakantieperiodes zoals in juli. Daarnaast kost het tijd voor nieuwe partijen om kandidaten te werven, terwijl gevestigde partijen ook nieuwe kandidaten moeten selecteren. Voermans benadrukt dat ondanks de problemen waar Nederland nu voor staat, een zorgvuldige voorbereiding belangrijker is dan het vervroegen van de verkiezingsdatum. De verkiezingen zullen hoogstwaarschijnlijk op woensdag 15 of 22 november plaatsvinden.