Pogacar wint zesde etappe Tour de France en slaat terug naar Vingegaard

De zesde etappe van de Tour de France is donderdag gewonnen door Tadej Pogacar. De Sloveen liet in de korte etappe van Tarbes naar Cauterets-Cambasque, een rit over een juniorenafstand van zo'n 145 kilometer, zien dat de Tour nog lang niet gedaan is.

Woensdag sloeg Jonas Vingegaard toe in de vijfde etappe, maar uiteraard was het nog véél te vroeg om daar al definitieve conclusies aan te verbinden. Toch was het Jumbo-Visma van de Deen wel van plan om donderdag nog eens toe te slaan, met name Wout van Aert was cruciaal: hij zat in de grote kopgroep, viel de hele dag aan en liet zich op een belangrijk moment terugzakken om zijn kopman bij te staan.

Op de tweede klim van de dag, de ruim twee kilometer hoge passage over de Tourmalet, opende Vingegaard de aanval, nadat luitenant Sepp Kuss het tempo in de groep der favorieten al flink had opgeschroefd. In tegenstelling tot woensdag kon Pogacar nu echter wel overtuigend mee, waarna de twee de afdaling in doken en werden opgewacht door Van Aert, die Vingegaard uiteindelijk nog vele kilometers bij zou staan.

Op de slotklim was het aan Pogacar om een aanval te plaatsen en Vingegaard kon hem níet volgen. De leden van de vroege kopgroep werden allemaal opgerold en Pogacar snelde naar de etappewinst, waarbij hij ook nog eens 24 seconden eerder finishte dan Vingegaard. Geletruidrager Jai Hindley werd zesde op 2:39 minuten en mag zijn trui inleveren bij Vingegaard, die in het klassement nog 25 seconden voorsprong heeft op Pogacar.