F1-uitslag Oostenrijk compleet op de kop, Verstappen behoudt zege

De uitslag van de Grand Prix van Oostenrijk is na een toegekend protest compleet op de schop gegaan. De reden is dat er veel meer overschrijdingen van de baanlimieten waren dan tijdens de race bekend was. De top drie bestaande uit Max Verstappen, Charles Leclerc en Sergio Perez bleef evenwel onveranderd.

Tijdens de race in Spielberg werden er om de haverklap door de wedstrijdleiding straffen uitgedeeld omdat er een auto buiten de lijnen kwam. Zo kregen tijdens de race onder meer Lewis Hamilton en Carlos Sainz vijf seconden straf aan de broek, terwijl Yuki Tsunoda vijftien tellen straf kreeg.

Na afloop van de race diende Aston Martin een protest in omdat er veel meer rijders de baanlimieten hadden overschreden. De stewards erkenden dat de wedstrijdleiding tekort was geschoten en 1200 (!) ronden moesten opnieuw beoordeeld worden. Hieruit bleek dat 83 keer de limieten van de baan was overschreden.

Sainz en Hamilton kregen tien seconden straf aan de broek, evenals Pierre Gasly en Alexander Albon. Esteban Ocon kreeg dertig tellen bij de raceuitslag opgeteld, Logan Sargeant tien, Nyck de Vries vijftien en Tsunoda vijf seconden.

Voor de uitslag betekende dit dat Lando Norris doorschoof naar plek vier, Fernando Alonso naar vijf, Sainz werd zesde, voor George Russell, Hamilton, Lance Stroll en het laatste punt ging naar Gasly. De Vries zakte naar plek zeventien.