Biden 'geamuseerd' om vraag naar audio-opnames vermeende omkoping

President Biden reageerde dinsdag geamuseerd toen hem werd gevraagd naar de vermeende geluidsopnamen van hemzelf en de Oekraïense zakenman die Biden zou hebben omgekocht toen Biden vicepresident was.

"Zijn er tapes dat u steekpenningen hebt aangenomen, president Biden? Is dat waar?" The Post vroeg dit aan Biden bij het verlaten van een evenement met Amerikaanse diplomaten in de East Room van het Witte Huis.

Biden, 80, stopte halverwege zijn pas en draaide zich om met een glimlach op zijn gezicht - toen leek hij in zichzelf te grinniken en schudde zijn hoofd terwijl hij zich omdraaide om weg te lopen zonder iets te zeggen.

Senator Chuck Grassley (R-Iowa) onthulde maandag dat een betaalde FBI-bron zei dat er belastende tapes waren van toenmalig Vice-president Biden en zijn zoon Biden. De Oekraïense zakenman Mykola Zlochevsky die in 2015 en 2016 zo'n $5 miljoen aan steekpenningen zou hebben betaald aan zowel Joe Biden als zijn zoon Hunter zou daarvan audio-opnames hebben gemaakt, 15 audio-opnames van Hunter en twee van Joe Biden. Hij zou de audio-opnames bewaren als 'verzekering'.

Grassley beschuldigde de FBI ervan informatie over de tapes te hebben weggelaten uit een informantendossier dat het bureau vorige week aan leden van de House Oversight Committee heeft laten zien.

Het is onduidelijk of de FBI in het bezit is van de vermeende tapes.

Het informantendossier waarin Biden wordt beschuldigd van omkoping werd in juni 2020 opgesteld nadat de FBI in 2017 informatie had ontdekt die afkomstig was van dezelfde informant. Het document kreeg dit jaar publieke aandacht toen een klokkenluider contact opnam met Grassley, die vervolgens voorzitter James Comer (R-Ky.) van de House Oversight Committee op de hoogte bracht.

In het dossier zou staan dat de Bidens steekpenningen kregen om de belangen van de eigenaar van het Oekraïense gasbedrijf Burisma, Mykola Zlochevsky, te steunen.

Burisma huurde Hunter in om zitting te nemen in het bestuur van het bedrijf vanaf april 2014, toen zijn vader als vicepresident de Oekraïne-portefeuille van de regering-Obama overnam. Voormalig stenograaf Mike McCormick van het Witte Huis zegt dat Joe Biden Amerikaanse steun voor de aardgasindustrie in Kyiv doordrukte enkele dagen nadat Hunter stilletjes in dienst trad bij Burisma.

Republikeinen uit het Huis van Afgevaardigden die het informantendossier hebben gelezen, zeiden vorige week dat het beschrijft hoe de oudere Biden zou hebben aangedrongen op het afzetten van de Oekraïense procureur-generaal Viktor Shokin, die in 2016 werd ontslagen, in ruil voor de betaling. Het dossier maakt ook melding van het feit dat Burisma een partnerschap wilde aangaan met een Amerikaans energiebedrijf of dit wilde opkopen, zeiden ze.

Hunter Biden wordt al vijf jaar onderzocht door het Amerikaanse Openbaar Ministerie in Delaware op verdenking van vermeende belastingfraude, illegaal lobbyen in het buitenland, het witwassen van geld en liegen over zijn drugsgebruik op een aankoopformulier voor wapens.

President Biden ontkent ooit zaken te hebben besproken met zijn zoon Hunter of broer James Biden – ook al is er bewijs naar voren gekomen dat hij contact had met hun medewerkers uit China, Mexico, Kazachstan, Rusland en Oekraïne, volgens gegevens van Hunter's achtergelaten laptop, foto's en herinneringen van getuigen.

Veel gekozen Republikeinen zijn van mening dat de behandeling van Trump door het ministerie van Justitie in schril contrast staat met hoe de Bidens worden behandeld.