Noorwegen waarschuwt inwoners om 'spion' met rust te laten

Noorse regeringsfunctionarissen hebben hun inwoners gewaarschuwd om uit de buurt te blijven van een witte beluga-walvis die volgens experts een Russische 'spion' is die langs de kustlijn van het land zwemt.

Het mooie zeedier, bijgenaamd Hvaldimir, werd voor het eerst gespot voor de Noorse kust in 2019 met een harnas aan met de naam 'St. Petersburg'. Hierop zaten bevestigingen voor een onderwatercamera, vooraanstaande experts geloven dat de beluga is opgeleid door de Russische marine. 

De vermoedelijke spion dook onlangs weer op in het dichtbevolkte gebied van de Oslofjord, waar hij boten volgde en 'contact' maakte met mensen aan boord, waarschuwde het Noorse directoraat voor visserij woensdag. De zwemroutes van het dier worden in de gaten worden gehouden door marine-ambtenaren.

Frank Bakke-Jensen, directeur van het bureau, drong er bij de bewoners op aan om 'contact' met Hvaldimir te vermijden voor de veiligheid van het dier, ook al is hij "tam en gewend om in de buurt van mensen te zijn".  

Het is bekend dat de Russische marine beluga's traint om militaire operaties uit te voeren, zei Joergen Ree Wiig, een zeebioloog bij het Noorse directoraat Visserij, al in april 2019. Walvissen die door het Russische leger zijn getraind, hebben over het algemeen de taak om "marinebases te bewaken, duikers te helpen [en] verloren uitrustingen terug te vinden", maar ze kunnen voor andere doeleinden worden gebruikt, aldus Wiig.