Eén uit zes voor Nederlanders in kwalificaties Roland Garros, drie Nederlanders in hoofdtoernooi

Gedurende de afgelopen week is op het gravel van Roland Garros in Frankrijk gestreden om de laatste plekken in het hoofdtoernooi van het tweede Grand Slam-toernooi van het jaar. Er stonden drie Nederlandse mannen en drie Nederlandse vrouwen aan de start van het kwalificatietoernooi, maar dat leverde niet veel succes op.

Mannen
Gijs Brouwer sneuvelde in de eerste kwalificatieronde al met 4-6, 3-6 tegen de Argentijn Juan Pablo Ficovich, terwijl Jelle Sels met 6-7 (5), 3-6 onderuit ging tegen de Zwitser Dominic Stricker. Jesper de Jong deed het beter met zeges op de Oostenrijker Maximilian Neuchrist (4-6, 6-3, 6-1) en Norbert Gombos uit Slowakije (6-3, 7-5), maar daarna was de Serviër Hamad Mededovic na een sterke start te sterk in de beslissende wedstrijd: 6-0, 2-6, 2-6.

De als 25e geplaatste Botic van de Zandschulp opent het hoofdtoernooi met een partij tegen de Argentijnse qualifier Thiago Agustin Tirante. Tallon Griekspoor krijgt met Pedro Martinez uit Spanje ook gelijk een qualifier tegenover zich in ronde één.

Vrouwen
Arantxa Rus was als derde geplaatst en maakte haar status keurig waar. De Franse wildcardspeelster Audrey Albié werd met 6-2, 6-3 aan de kant gezet, gevolgd door een 6-3, 6-4 zege op de Tsjechische Barbora Palicova. In de beslissende wedstrijd won Rus met 6-3, 7-6 (4) van de Japanse Moyuka Uchijima. Lesley Pattinama Kerkhove won met 3-6, 7-6 (5), 6-4 van de Spaanse Leyre Romero Gormaz, maar sneuvelde daarna met 3-6, 6-4, 3-6 tegen de Russische Elina Avanesyan. Arianne Hartono ging in wedstrijd één met 7-6 (2), 4-6, 4-6 onderuit tegen de 17-jarige Tsjechische Sara Bejlek.

In het hoofdtoernooi opent Rus haar toernooi tegen de Oostenrijkse Julia Grabher, de nummer 74 van de wereldranglijst en debutante in Parijs, wat haar tweede Grand Slam-toernooi wordt.