Berlijnse politie onderzoekt vermeend antisemitisme Roger Waters

De Berlijnse politie is een onderzoek gestart naar de controversiële Pink Floyd-oprichter Roger Waters. Het gaat om de verdenking van opruiing. De achtergrond is volgens de politie de kleding van de muzikant tijdens zijn concerten op 17 en 18 mei in de Mercedes-Benz Arena in Berlijn.

In video's die op sociale media zijn geplaatst, is Waters te zien in een lange zwarte jas met epauletten en een rode armband met een witte cirkel met een symbool. Twee in het zwart geklede mannen overhandigen hem een neppistool, waarmee hij in het rond schiet.

Deze kledingcombinatie leek volgens de Berlijnse politie sterk op een SS-uniform. Het symbool was echter geen swastika. Toch bestond aanvankelijk het vermoeden dat de kleding bedoeld was om de waardigheid van de slachtoffers van het nationaal-socialisme te schenden, het nationaal-socialisme te verheerlijken en de openbare rust te verstoren.

Het is niet de eerste keer dat Waters zo gekleed gaat. In een muziekvideo die acht jaar geleden is geüpload, draagt Rogers een identiek uitziende jas met epauletten en stropdas. Het muziekstuk waarop Waters zowel toen als nu de mantel droeg, heet 'In the Flesh' en maakt deel uit van de rockopera 'The Wall'. Waters heeft altijd benadrukt dat 'The Wall' een statement is tegen oorlog en fascisme. De hoofdpersoon Pink, gespeeld door Bob Geldof in de film, gelooft dat hij een gedrogeerde fascistische leider is op het relevante punt in de plot.

Waters onder vuur vanwege beschuldigingen van antisemitisme
Waters is onlangs herhaaldelijk beschuldigd van antisemitisme. Landelijk was er veel kritiek op de concerten van de Britse muzikant. Zo werd in Frankfurt het concert van Waters op 28 mei in eerste instantie afgelast vanwege beschuldigingen van antisemitisme. De 79-jarige zanger was echter in beroep gegaan tegen de beslissing en kreeg in april gelijk van de rechter. In zijn uitspraak verwees de administratieve rechtbank van Frankfurt onder meer naar artistieke vrijheid.

Waters is onder meer bekritiseerd vanwege zijn betrokkenheid bij de BDS-campagne (Boycot, Divestment and Sanctions), die oproept tot een alomvattende boycot van de staat Israël. Bij concerten liet de zanger ook varkensvormige ballonnen los met een davidster. Bij zijn vorige concerten in Duitsland was het varken er – maar dan zonder davidster.

Muzikant wijst alle aantijgingen van de hand
Waters verwierp onlangs beschuldigingen van antisemitisme via zijn management en verklaarde dat hij antisemitisme zoals alle vormen van racisme veroordeelde. "Mijn algemeen bekende opvattingen hebben uitsluitend betrekking op het beleid en de acties van de Israëlische regering en niet op het volk van Israël", zei hij.