Gelekte 'Vulkan files' leggen Russische cyberoorlogplannen bloot

Een internationale groep media, waaronder Der Spiegel en The Washington Post, heeft meer dan 5000 pagina's vertrouwelijke bedrijfsdocumenten in handen gekregen van de Moskou-gebaseerde onderneming Vulkan. De documenten bieden een uniek inzicht in de manier waarop Rusland cyberaanvallen uitvoert, desinformatie verspreidt en het internet monitort.

De zogenaamde Vulkan Files onthullen strategieën en het digitale wapenarsenaal dat gebruikt wordt in de Russische cyberoorlog tegen doelwitten zoals vliegvelden, energiecentrales en overheden.

De documenten kwamen in handen van de media dankzij een anonieme persoon die ze deelde uit verontwaardiging over de Russische invasie in Oekraïne. De media hebben ruim een jaar de tijd genomen om de documenten van het software- en cyberbeveiligingsbedrijf te analyseren.

De Vulkan Files bevatten informatie over computerprogramma's en databases die Russische inlichtingendiensten en hackgroepen in staat stellen om kwetsbaarheden te vinden, aanvallen te coördineren en online activiteiten te controleren.

Rusland is niet het enige land dat zich met deze praktijken bezighoudt. Eerdere onthullingen door klokkenluider Edward Snowden maakten duidelijk dat de Verenigde Staten vrijwel al het internet- en telefoonverkeer continu monitoren. Ook China is bekend om zijn desinformatie- en surveillancetactieken, en het is aannemelijk dat de Europese Unie vergelijkbare activiteiten onderneemt.

Russische surveillance en cyberaanvallen (afbeelding: Midjourney/FOK.nl)
Russische surveillance en cyberaanvallen (afbeelding: Midjourney/FOK.nl)