Amerikaanse journalist in Rusland gearresteerd op verdenking spionage

De hoogste veiligheidsdienst van Rusland zegt dat het een verslaggever van The Wall Street Journal heeft gearresteerd wegens verdenking van spionage.

Journalist Evan Gershkovich is in Yekaterinburg gearresteerd op beschuldiging van spionage, volgens de Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) – de opvolger van de KGB. Gershkovich werd naar Moskou gebracht, waar een rechtbank tijdens een besloten hoorzitting oordeelde dat hij tot 29 mei in voorlopige hechtenis moest worden gehouden. Het staatspersbureau TASS zei dat hij onschuldig pleitte. De autoriteiten zeggen dat Gershkovich op heterdaad betrapt is maar hebben geen openbaar bewijs vrijgegeven en de zaak zou als 'topgeheim' worden behandeld.

De journalist riskeert tot 20 jaar gevangenisstraf als hij wordt veroordeeld. De Wall Street Journal verwierp de aantijgingen tegen haar werknemer, die gewoon zijn werk deed. Ten tijde van zijn arrestatie was hij voor de krant bezig met een reportage over de Wagner-groep. 

De Amerikaanse regering heeft opnieuw Amerikaanse burgers opgeroepen om Rusland onmiddellijk te verlaten na de arrestatie van de Amerikaanse journalist. Het Witte Huis was verrast door de arrestatie van Gershkovich en de beschuldigingen tegen hem. Kirby zei dat er geen waarschuwing vooraf was geweest en dat er geen aanwijzingen waren dat Rusland grote acties tegen journalisten van plan was. Het is nog te vroeg om te zeggen of dit het inderdaad het geval is.