Poetin: 'Rusland gaat kernwapens stationeren in Wit-Rusland'

De Russische president Poetin heeft aangekondigd dat er kernwapens in buurland Wit-Rusland zullen worden gestationeerd. Moskou en Minsk hebben daartoe overeenstemming bereikt, zei Poetin op de staatstelevisie.

"Concreet gaat het om tactische kernwapens. Daar is niets ongewoons aan, aangezien de VS ook al lange tijd dergelijke wapens op het grondgebied van zijn bondgenoten heeft gestationeerd staan. Daarmee schendt Rusland geen internationale verdragen over non-proliferatie", aldus Poetin. 

Tactische kernwapens hebben een bereik van enkele honderden kilometers en hun explosieve kracht ligt tussen één en 50 kiloton TNT.

Daarnaast kondigde het Russische staatshoofd aan dat Rusland anti-tank wapens met verarmd uranium in Oekraïne gaat gebruiken als Kyiv dergelijke munitie uit het Westen zou ontvangen.

Hij reageerde hiermee op de plannen van het Verenigd Koninkrijk om dergelijke anti-tank wapens aan Oekraïne te geven. Dit type munitie is extra krachtig en wordt onder meer gebruikt om tanks te vernietigen.