Baanrenner Lavreysen oppermachtig in EK-finale op keirin, brons Hoogland

In het Zwitserse Grenchen is zondag het Europees kampioenschap baanwielrennen afgesloten. Er stonden nog vier onderdelen op het programma: de madison bij de mannen en vrouwen, voor de duurrenners, en voor de sprinters de keirin bij de mannen en vrouwen.

Madison vrouwen
Marit Raaijmakers en Maike van der Duin kwamen er namens Nederland niet aan te pas: in twee sprintjes werden wat punten gepakt, wat plek acht opleverde. Het Britse duo Katie Archibald/Elinor Barker was oppermachtig en dat werd met winst in de slotsprint nog eens benadrukt. Zij wonnen goud, voor de zeer constant presterende Françaises Victoire Berteau en Clara Copponi en het Italiaanse duo Elisa Balsamo/Vittoria Guazzini.

Keirin vrouwen
Steffie van der Peet stond in de finale en leek goed te beginnen, maar raakte toch een beetje ingesloten. Emma Hinze uit Duitsland voerde het tempo op en werd gevolgd door landgenote Lea Friedrich en de Britse Emma Finucane, waarna Van der Peet wat weggedrukt werd naar plek vier. Friedrich snelde naar het goud, voor Finucane, Hinze en Van der Peet - Hetty van der Wouw ging er in de herkansingen uit.

Keirin mannen
Er kon lang en kort over gepraat worden, maar Harrie Lavreysen was met grote afstand de snelste. Een stevig duel tussen Jeffrey Hoogland en de Fransman Tom Derache opende de weg een beetje, maar op pure snelheid knalde Lavreysen naar wéér een gouden medaille. Derache finishte als tweede, maar werd teruggezet naar de laatste plek, waardoor de Pool Patryk Rajkowski zilver pakte en Hoogland toch nog brons.

Madison mannen
De Britten Oliver Wood en Fred Wright begonnen sterk, maar verloren een ronde en waren daarna eigenlijk kansloos. Yoeri Havik en Vincent Hoppezak moesten het namens Nederland doen met plek negen, terwijl de strijd om goud uiteindelijk vooral ging tussen Roger Kluge en Theo Reinhardt uit Duitsland en de Italianen Simone Consonni en Michele Scartezzini, die kilometerslang probeerden een ronde voorsprong te pakken. Dat lukte niet en in de laatste sprint pakte Duitsland genoeg punten voor het goud, voor Italië en de Fransen Donavan Grondin en Benjamin Thomas.