Kool pakt tweede etappezege in UAE Tour, Longo Borghini pakt eindzege

In Abu Dhabi is de afgelopen dagen voor het eerst de UAE Tour voor vrouwen verreden, deel uitmakend van het hoogste niveau bij het wielrennen: de Women's World Tour. Veel wereldtoppers waren dus aanwezig voor de vierdaagse ronde, waar drie keer gesprint werd.

De eerste etappe, 109 kilometer lang, liep zoals te verwachten viel uit op een massasprint. Daarin was Charlotte Kool ietwat verrassend de sterkste en pakte ze de grootste zege uit haar carrière. Vorig jaar won Kool in de Simac Ladies Tour in Nederland weliswaar ook een World Tour-etappe, maar destijds werd die haar vooral gegund door ploeggenote Lorena Wiebes, voor wie ze doorgaans de leadout deed. Wiebes is van Team DSM overgestapt naar SD Worx en nu reden ze dus tégen elkaar, waarbij Wiebes genoegen moest nemen met plek twee.

Op dag twee stond een 133 kilometer lange etappe te wachten en waren de rollen omgedraaid: Wiebes stelde orde op zaken en pakte de winst, voor Kool en diens ploeggenote Pfeiffer Georgi. De 107 kilometer lange derde etappe, met de uiterst zware slotklim naar Jebel Hafeet als finale, legde het klassement in een plooi: Elisa Longo Borghini reed met ploeggenote Gaia Realini naar een 1-2'tje in de etappe en het klassement, Esmée Peperkamp schoof op naar een mooie vierde plek.

Zondag werd de wedstrijd afgesloten, uiteraard met nog een sprint. Na 119 kilometer ging Wiebes een stuk te vroeg aan, waardoor Kool er alsnog overheen kon knallen voor haar tweede etappezege. Chiara Consonni nestelde zich dit keer tussen Kool en Wiebes in, Longo Borghini reed de eindzege definitief over de finish.