Baanrenner Lavreysen sprint naar EK-goud, Van der Wouw pakt brons

De voorlaatste dag van het Europees kampioenschap baanwielrennen heeft Nederland weer twee medailles opgeleverd. De sprint bij de mannen stond op het programma in het Zwitserse Grenchen, dus daar kon vooraf eigenlijk al een medaille ingetekend worden.

500m tijdrit vrouwen
Hetty van der Wouw had zich als vierde voor de finale gekwalificeerd, maar in de eindstrijd kon ze er net een schepje bovenop doen: met 33,554 seconden sprintte ze zich naar het brons. Het goud was in 32,947 seconden voor de ongenaakbare Duitse Emma Hinze, terwijl Taky Marie Divine Kouamé namens Frankrijk in 33,390 zilver pakte. Met 34,200 werd Kyra Lamberink zevende.

Individuele achtervolging vrouwen
De beide races om de medailles werden een duel tussen Duitsland en Groot-Brittannië en twee keer leverde dat Duitse winst op. In de finale was favoriete Franziska Brausse oppermachtig: met 3:20,101 minuten raffelde ze de drie kilometer beduidend rapper af dan Josie Knight (3:23,613). Brons ging in de persoon van Mieke Kröger ook naar Duitsland: 3:24,895 tegen de 3:25,556 van Anna Morris.

Omnium mannen
Na de eerste drie onderdelen was de leiding in handen van Jan Willem van Schip, die de scratch won en zesde en vijfde werd op de tempo- en afvalkoers. In de afsluitende puntenkoers was hij echter vrijwel onzichtbaar, de benen leken volledig leeg en de Nederlander zakte terug naar plek zes. De Fransman Benjamin Thomas domineerde de puntenkoers en reed zich naar het goud, Simone Consonni uit Italië kwam met een sterke slotfase opzetten voor zilver en de Brit William Perrett ging er door een goed optreden met het brons vandoor.

Sprint mannen
Als wereld- en olympisch kampioen was Harrie Lavreysen de torenhoog favoriet en zijn voornaamste concurrentie kwam al in de kwartfinales: concurrent en vriend Jeffrey Hoogland deed een bijzonder fraaie poging door vanaf meter één aan te gaan, maar Lavreysen haalde hem bij en de heren konden er onderling om lachen. In de finale rekende Lavreysen overtuigend met 2-0 af met de Pool Mateusz Rudyk, terwijl Rayan Helal uit Frankrijk met 2-0 de strijd om brons won van Mikhail Yakovlev uit Israël.

Puntenkoers vrouwen
Marit Raaijmakers vertegenwoordigde Nederland en deed dat vooral in het middenstuk van de wedstrijd erg sterk. In de slotfase deed ze een bijzonder dappere poging om nog naar het podium te springen, maar de benen liepen iets te vroeg vol en ze moest, leeggeknokt en wel, genoegen nemen met een vierde plek. Het goud was voor de Noorse Anita Stenberg, die van begin tot eind overtuigde. De Belgische Shari Bossuyt sprintte in de slotronde nog naar zilver door over Marie le Net uit Frankrijk heen te wippen.