Moskou geeft problemen bij mobilisatie en werving leger toe

Rusland heeft toegegeven dat het sinds afgelopen herfst ten onrechte enkele duizenden mannen heeft opgeroepen voor het leger om te strijden in Oekraïne. "Meer dan 9.000 illegaal gemobiliseerde burgers zijn teruggebracht naar huis - ook degenen die om gezondheidsredenen niet hadden mogen worden opgeroepen", zei procureur-generaal Igor Krasnov vandaag tijdens een ontmoeting met Kremlin-chef Vladimir Poetin.

Kritische waarnemers gaan er van uit dat tijdens de door Poetin in september bevolen mobilisatie veel meer mensen illegaal zijn gerekruteerd - en mogelijk nooit meer naar huis zijn teruggekeerd. Vooral in de eerste weken waren er veel chaotische omstandigheden in de districtsvervangingskantoren. In totaal zijn er 300.000 man opgeroepen voor het front vanuit het hele land.

Achteraf bezien gaf procureur-generaal Krasnow toe dat er "heel veel ernstige problemen" waren in de militaire structuren van zijn land. Een videoboodschap die door de echtgenotes en moeders van gemobiliseerde Russen naar Poetin is gestuurd, is vandaag ook op sociale media verspreid. De vrouwen uit de regio Primorye in het Verre Oosten klagen onder meer dat hun mannen geen uitrusting en medicijnen hebben. Bovendien zijn er geen hygiëneproducten, waardoor luizen en schurft hoogtij vieren onder de gerecruteerden.