10.000 woonplekken extra voor dak- en thuisloze mensen
Het kabinet streeft ernaar samen met gemeenten, corporaties en andere betrokken partijen voor uiterlijk 1 januari 2022 10.000 extra woonplekken mét de benodigde begeleiding te realiseren voor dak- en thuisloze mensen. Dat is een van de centrale doelstellingen van de brede aanpak van dak- en thuisloosheid van staatssecretaris Blokhuis (VWS), minister Ollongren (BZK) en staatssecretaris Van Ark (SZW). De aanpak richt zich op het voorkomen van dak- en thuisloosheid, het vernieuwen van de maatschappelijke opvang en het organiseren van een zo snel mogelijke doorstroom naar een zelfstandig woonplek met begeleiding. Eerder werd al bekend dat er €200 miljoen beschikbaar is voor de begeleiding van dak- en thuisloze mensen.
Doorbraak
Staatssecretaris Blokhuis: “Het aantal dak- en thuisloze mensen in Nederland is onacceptabel groot. We komen woonplekken en begeleiding voor deze groep tekort, de coronacrisis heeft dat nog maar eens pijnlijk duidelijk gemaakt. Met deze 10.000 extra woonplekken en €200 miljoen voor begeleiding maken we een goede start met een echte oplossing voor deze kwetsbare groep mensen. Deze aanpak moet een doorbraak vormen in een systeem dat vast zit. Ook voor de langere termijn moet er een omslag plaatsvinden, waarbij niet opvang maar wonen, mét de benodigde begeleiding, het uitgangspunt is. Alleen als er echt geen andere mogelijkheid is verblijven mensen in de opvang, maar nooit langer dan drie maanden. Ik ben heel blij met de zeer brede steun voor deze nieuwe en ambitieuze aanpak. Samen met gemeenten, woningbouwcorporaties, aanbieders, cliëntenorganisaties en andere betrokken partijen moeten we dit waarmaken.”
Omslag in de opvang
Gelijktijdig aan het organiseren van meer woonplekken met begeleiding voor dak- en thuisloze mensen wil het kabinet inzetten op het vernieuwen van de maatschappelijke opvang. Concreet betekent dit bijvoorbeeld het ombouwen van grote slaapzalen naar één en tweepersoonskamers en op termijn het afbouwen van het aantal opvangplekken. Dat laatste kan pas als de doorstroom vanuit de opvang naar voldoende woonplekken met begeleiding goed op gang is gekomen. Daarnaast moet in de opvang ook aandacht zijn voor begeleiding op maat, dagbesteding en de inzet van ervaringsdeskundigheid.
Preventie
Ook het voorkomen van dak- en thuisloosheid heeft een nadrukkelijke plek in dit plan. Zo wil het kabinet het aantal huisuitzettingen ten gevolge van schulden verder terugdringen. Ook wordt gestimuleerd dat gemeenten afspraken maken met woningcorporaties, zodat er voldoende woonplekken beschikbaar zijn voor mensen die uitstromen uit bijvoorbeeld detentie, een GGZ-instelling of de jeugdzorg.
Ja mooi idee. Maar ga je die tussen de andere mensen in zetten zodat de overlastmeldingen van de omwonenden aldaar gaan komen, of maak je er een apart flatgebouw voor waar je ze bij elkaar houdt maar binnen korte tijd een 'probleemflat' hebt. Beide oplossingen zijn niet ideaal. Maar je ziet het wel steeds gebeuren dat de bijzondere doelgroepen een tekort aan begeleiding op de lange termijn krijgen, waardoor het in de woonwijk misgaat.
Het lijkt warempel wel of de overheid wakker is geschrokken door de Covid crisis. Een nieuw zelfvertrouwen, na jaren uitgescholden te worden door de neoliberalisten als pure geldverspilling, leert het volk (en de overheid zelf) weer dat de overheid ook gewoon problemen op kan lossen.
Houd op met die schaarste in stand te houden(dus ook veel te hoge irreële huizenprijzen) om de vermogende mensen hun portemonnee te spekken met dikke overwaardes.
Geef de gewone arbeider ook een kans op een leuk huisje! Niet alleen met 2 verdieners die full time moeten werken met overuren en dan ze dan net een gammel rijtjeshuis uit de jaren 50 kunnen bemachtigen in een achterstandsbuurt.
Heb een beetje respect voor je bevolking!!
Was dacht je van de import stop? En dat de luie jeugd zelf maar gaat werken?
Lekker makkelijk alles overlaten aan de buitenlanders.
Voor de corona crisis 500-1000 mensen per week werden geïmporteerd, daar kun je niet tegenaan bouwen hoor.
Gewoon de vergrijzing laten gebeuren, op naar 10 miljoen mensen in dit land.
Maar ja, men zal dan wel keihard moeten werken. Wordt niets dus.
Overgens woningen valt nog wel mee, het is de grond wat het zo duur maakt, op A locatie,s is het onbetaalbaar geworden.
is 20.000 per dakloze..
ja dat gaat hem niet worden..Maar ergens vult weer iemand zijn zakken
De meeste besparing lijkt overigens in het onderhoud te zitten, niet of nauwelijks in het verbruik is mijn ervaring tot nu toe (maar eigenlijk weet je van die besparing op onderhoud pas na een jaar of 10 á 15 of die er echt is).
Oh, en mocht je in de winter 21?C niet genoeg vinden, dan gaat je energieverbruik echt door het dak met een warmtepomp.
Dat verhaaltje blijft maar hardnekkig rondgaan op internet maar stampt nog uit de begin tijd.
Deze Warmtepomp heeft geen element een defrost zo heet dat gebeurd ook gewoon met de warmtepomp, en je kan ermee koelen in de zomer wat met CV ketel niet kan.
Electraverbruik kan je gemakkelijk wegstrepen vs gasverbruik, de overheid heeft laatste jaren de gasprijs flink lopen verhogen terwijl energieprijs gelijk is gebleven.
Doorgaans sluiten mensen een WP aan in bestaande woningen met HT radiatoren en dat moet je inderdaad niet gaan doen want dan gaat het mis en werkt die inefficient.
In nieuwbouw huizen kan het zonder problemen, isolatie is al op orde en afgifte systeem ook(ZLTV verwarming oftewel ook bekend als vloerverwarming), dan is de meerprijs verwaardeloosbaar.
Je kan ook gewoon 23c stoken als je dat wil dat is geen probleem.
De terugverdientijd hier is 7 jaar en dan zit koelen er ook "gratis" bij, dus verdiep je even in de techniek ik moet bekennen dat er inderdaad heel veel fouten worden gemaakt door installateurs waardoor de term warmtepomp een slechte naam krijgt.
overgens de techniek is niet nieuw hoor, je koelkast/diepvries, wand airco,s en luchtbehandelingsystemen in kantoren hebben het al behoorlijk lang.
[ Bericht gewijzigd door mrevil1337 op woensdag 3 juni 2020 @ 13:39 ]
We zien erg veel kosten in het leven terug... overdreven veel kosten.
Dus er klopt iets niet met onze economie, onze economie faalt.
Opnieuw staken werkt niet, want dan gaan ze de prijzen opnieuw verhogen! Iedere keer opnieuw.
Dat is erg vaak bewezen.
De warmtepomp zelf kost niet zoveel hoor, deze units kosten zeker geen 10-15k extra wat men al te graag hier wil beweren, ook niet aan manuren.
Doorgaans nieuwbouw woningen worden al ingericht met vloerverwarming, daar kan uitstekend een warmtepomp op.
Maar goed zeg nou zelf je vind het zelf stiekem ook wel gelaxed als je kan koelen in de zomer want moderne huizen zijn net broeikasten in de zomer, is mij niet duidelijk waarom installateurs het bewust uitschakelen, met de vloerverwarming kan je overgens wel (beperkt) koelen, maar dat is weer een voordeel van de klant en dat doen we niet natuurlijk.
In de bouw doen ze geen stap in het voordeel van de klant, zie dat "excuus panelen" maar als voorbeeld, 2 panelen erop leggen om toch de EPC te behalen en de klant heeft er geen ruk aan, gebeurd met meer zaken door het net "berekend" op te leveren.
[ Bericht gewijzigd door mrevil1337 op woensdag 3 juni 2020 @ 16:54 ]
Vergelijkbare appartementen met energielabel aanzienlijk slechter en een gasketel hebben een vergelijkbare energierekening.
We hebben flink extra geïnvesteerd voor een leuke marketing gimmick waar gebruikers in de praktijk weinig aan hebben. De belofte van minder onderhoudskosten komt hopelijk wel uit, want anders is het echt een dure grap geweest. Er is nog een lange weg te gaan.
Gewoon achter 1 fase, niet eens op 3 fase aansluiting.
Iets zegt me dat de installateur fouten heeft gemaakt, deze WP blijft gewoon werken tot - 20 met een redelijk warmteafgifte volgens de boeken.
Doorgaans gaat het ook al mis met gasketels, afstellen kunnen ze niet, gooi er maar in op fabrieksinstellingen en op naar de volgende klant.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken