Frankrijk kiest nieuwe president

Kiezers gaan zondag in Frankrijk naar de stembus voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. De uitkomst van de stembusgang lijkt ongewis, omdat vier kandidaten elkaar in peilingen dicht zijn genaderd.

Ruim 66.000 stembureaus openen zondag om 08.00 uur de deuren. De meeste Franse kiezers hebben vervolgens tot 19.00 uur de tijd om een stem uit te brengen. In de grote steden zijn de stembureaus een uur langer open. Bijna 60.000 politieagenten en militairen staan paraat bij de stembusgang.

De grootste kanshebbers om de socialistische president François Hollande op te volgen zijn sociaal-liberaal Emmanuel Macron, nationalist Marine Le Pen, conservatief François Fillon en de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon. Socialist Benoît Hamon, een partijgenoot van Hollande, staat in de peilingen op grote achterstand.

De twee kandidaten die zondag de meeste stemmen krijgen, nemen het op 7 mei opnieuw tegen elkaar op. In de tweede ronde van de verkiezingen wordt dan uitgemaakt wie plaats mag nemen in het Élysée-paleis, de residentie van de president.

Frankrijk kiest nieuwe president
Frankrijk kiest nieuwe president (Foto: ANP)