Dubbel judogoud voor Japanners

In tegenstelling tot de Nederlandse judoploeg konden de Japanners woensdag wel juichen. Twee keer zelfs, want zowel bij de mannen als bij de vrouwen pakte het judoland bij uitstek het goud op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

In de klasse tot 90 kilogram bij de mannen was Mashu Baker vooraf de favoriet en dat maakte hij gedurende de dag helemaal waar. Hij won zijn gevechten in de tweede en derde ronde en in de kwartfinale allemaal op ippon. In de halve finale stond hij tegenover de Chinese verrassing van de dag, Cheng Xungzhao. Baker kreeg er een strafje in de slotfase van het gevecht, maar reageerde daarop met een schitterende worp waarmee hij Cheng in de houdgreep nam: ippon.

In de finale moest Europees kampioen Varlam Liparteliani eraan geloven. De Georgiër schakelde in de halve finales nog de nummer één van de wereld, de Zuid-Koreaan Gwak Dong-han uit, maar tegen Baker kon hij niet op en verloor hij op een yuko. Zowel Gwak als Cheng mochten wel met brons als troostprijs naar huis door respectievelijk de Zweed Marcus Nyman en de Mongoliër Lkhagvasürengiin Otgonbaatar te verslaan.

Bij de vrouwen werd gestreden in de klasse tot 70 kilogram, met de Japanse Haruka Tachimoto als de grote favoriete. Ze schakelde de Nederlandse Kim Polling gelijk al uit en won in de halve finale van de Duitse Laura Vargas Koch. In de finale wachte drievoudig wereldkampioene Yuri Alvear uit Colombia, maar die kon niet voorkomen dat Tachimoto op ippon won. Brons was er voor Vargas Koch - na winst op de Spaanse Maria Bernabeu - en de Britse Sally Conway, die Bernadette Graf uit Oostenrijk versloeg.

Tachimoto maakt gehakt van drievoudig wereldkampioene Alvear (PROSHOTS/Action Images)
Tachimoto maakt gehakt van drievoudig wereldkampioene Alvear (PROSHOTS/Action Images)