Ruiter Gal vierde na eerste dag dressuur

Dressuurrruiter Edward Gal staat na de eerste dag van de grand prix vierde. Samen met zijn paard Voice nam hij niet al te veel risico's en kwam hij tot een score van 75,271 procent. Dertig ruiters zijn in actie gekomen. Donderdag volgen er nogmaals dertig. 

Gal koos voor een proef op safe, nadat Adeline Cornelissen was uitgevallen doordat haar paard ziek was geworden. "Ik kon niet meer dan zo goed mogelijk rijden na wat er gebeurd was met Adelinde. Het betekende wel dat ik geen risico’s kon nemen en dat is de reden dat ik wat behouden begonnen ben. Ik voelde ook dat hij wat weg wilde lopen en daarom heb ik bewust in het begin rustig gereden. Je kunt je in deze positie niets meer veroorloven. Aan het einde voelde ik dat ik meer controle had en kon ik er meer aan rijden. Ik mocht vandaag geen fouten maken, dat is niet gebeurd en in zoverre ben ik tevreden. Ik was blij met de appuyementen en de pirouettes en wat minder met de piaffe, tenminste de eerste twee. De laatste was goed, dus hij kan het wel", aldus Gal. 

Diederik van Silfhout (Arlando) en Hans Peter Minderhoud (Johnson) komen donderdag in actie. Ook deze heren kunnen geen fout maken. Want in de score voor het landenklassement tellen de drie beste socres. Doordat Cornelissen is uitgevallen, is zij het wegstreepresultaat. De Duitsers Dorothee Schneider (Showtime) en Sonke Rothenberger (Cosmo) gaan momenteel aan de leiding met scores van respectievelijk 80,986 en 77,329 procent. De Britse amazone Fiona Bigwood op Orthilia volgt met 77,170 op plek drie.