Dijsselbloem toont begrip voor Griekenland

Griekenland heeft de afgelopen maanden 'grote ingrijpende veranderingen' doorgevoerd. "Ook in Nederland gaan dergelijke veranderingen niet zomaar in een paar maanden." Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem toonde zich vrijdag begripvol voor Griekenland.

Het land is nog in onderhandeling met de geldschieters over de voortgang die Griekenland boekt in de naleving van de afspraken in ruil voor geld. Als de geldschieters concluderen dat er voldoende is gedaan, kan het land weer een uitbetaling tegemoet zien. Tijdens overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden in Amsterdam zullen de experts van de geldschieters rapporteren over de voortgang. "Ik hoor goede berichten uit Athene", zei Dijsselbloem.

In de zomer kwamen de eurolanden met Athene een nieuw, derde reddingspakket overeen van maximaal 86 miljard euro. Een van de voorwaarden voor het geld was dat Griekenland het pensioenstelsel grondig zou hervormen. Oorspronkelijk zou dat nog voor kerst gerealiseerd moeten zijn. "Misschien waren we ook wat te optimistisch dat in een paar maanden een volledige herziening van het pensioenstelsel daar zou zijn", zei Dijsselbloem. Voor hem telt het resultaat en niet de snelheid. "Het is belangrijker dat het goed is geregeld en dat Griekenland weer op de benen komt."

De ministers zullen vrijdag ook een eerste keer praten over de houdbaarheid van de Griekse schuldenberg. Toen de eurolanden met Griekenland het derde pakket overeen kwamen, werd afgesproken dat er zou worden gekeken naar manieren om de schulden te verlichten. De manier waarop, daar verschillen de verschillende partijen en landen enorm over. Zo wil het Internationaal Monetair Fonds dat er kwijtschelding plaatsvindt, iets wat voor onder andere Nederland en Duitsland nu niet bespreekbaar is.

Dijsselbloem toont begrip voor Griekenland
Dijsselbloem toont begrip voor Griekenland (Foto: ANP)